Дни на тракийската култура започват в Пловдив

ТРАКАРТ организира за седма година Международен фестивал „Дни на тракийската култура“ от 20 до 26 юни 2019 г.

Тази вечер от 19.00 часа на Римския стадион е официалното откриване на фестивала с концерт „Среща на цивилизации“. Богатството на културата на Троя ще се представи от Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале” с тракийски мелодии и ритми. Концертът е със специалното участие на Формация „Жарава“, Пловдив.

Дружество за изследване на фолклора „Чанаккале”- младежки и спортен клуб е с близо 13 годишна дейност и дава своя сериозен принос в културния живот на Чанаккале, Турция.

Следите от първите жители в района на Чанаккале датират от късния халколит, като впоследствие тези земи са владени от Троя, древните гърци, римляните и Византия. В партньорство с Генералното консулство на Република Турция в Пловдив на пловдивчани ще бъде представена музикално-сценична и научна програма на културата на Троя. Разкритите останки са важно свидетелство за първия контакт между цивилизациите на Мала Азия и средиземноморския свят.

„Жарава“ е формация,

създадена от музиканта и композитора Владимир Величков – преподавател в катедра „Музика“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.
Въпреки кратката си биография формацията успя да си извоюва авторитет на една от най-интересните и оригинални студентски музикални групи в България. В този си вид и като изказ и представяне на фолклора в съчетание със съвременните световни стилове музика тази формация няма аналог в нито едно висше учебно заведение в България.

В репертоара си групата има както традиционни фолклорни произведения с иновативно звучене, така и авторски пиеси на фолклорна основа. „Жарава“ заема неколкократно първо място в топ 40 на най-голямата платформа за етномузика в света, базирана в Торонто (Канада).

Фестивалната програма обхваща две направления

– Музика и Слово – представени от Втората международна научна конференция “Древна Тракия-сакрално и профанно ” и концерти,  изложби,  излъчване на филми, четения.

От 21 до 23 юни 2019 г. в Културен център „Тракарт“ се провежда Втора Международна научна конференция на тема „Древна Тракия-сакрално и профанно“, в която ще участват изтъкнати учени траколози и културолози –           проф. Иван Маразов, проф. д.изк. Ваня Лозанова, гости от Турция, Холандия, Белгия и др.

1 2

Подобни статии

Top