Дни на тракийската култура започват в Пловдив

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската култура и има историческата мисия да съхранява, изследва и представя материалното и нематериално наследство на траките. Най-старият жив европейски град, по естествен път на взаимно опознаване, обединява и представя Балканската диаспора и подчертава общите ни културни корени, традиции и ритуали.

Акценти в програмата на фестивала са:

·         Изложба плакати“ 2018 – годината на Троя”, наградени афиши от конкурса, организиран от Министерство на културата, Турция;

·         Изложба „Троянските коне“ на скулптора Никола Колев;

·         Филмите „Островът отвъд Борей“ и „Побратими“, които се ще се представят на публиката, са на Цветан Симеонов –  журналист, сценарист и режисьор, автор на повече от 50 документални филма. Част от тях са отличени с Grand Prix на престижни международни форуми. Филмите ще бъдат прожектирани в Културен център „Тракарт“, Изследователски център „Тракарт“ и Район „Западен“ към Община Пловдив;

·         Тракийски приказки – подходящо за деца над 5 г.

·         Литературен конкурс „Наследници на траките“ – впоследния ден на фестивала „Дни на тракийската култура“ 2019 ще бъдат връчени призовете от обявения преди три месеца литературен конкурс „Наследници на траките“.

Международният фестивал  „Дни на тракийската култура“ 2019 е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и способства за по-обстойно представяне на тракийското наследство и сродни до него култури, създава и укрепва мостове за бъдещи съвместни научни и културни дейности.

Проектът се осъществява с подкрепата на Община Пловдив, Пловдив – Европейска столица на културата 2019, в партньорство с Генерално консулство на Република Турция в Пловдив, Район Западен.

Входът за всички събития е свободен

1 2

Подобни статии

Top