До 100 метеора на час ще бомбардират земята тази нощ (ВИДЕО)

До 100 метеора на час ще падат над Земята тази нощ.

Метеоритният дъжд Персеиди ще достигне своя пик, а тази година ще се наблюдават двойно повече падащи звезди, обещават астрономите.

Метеорите обаче летят без разписания, те не приличат на фойерверки, напомнят с чувство за хумор учените. Може да почакате пет минути и да няма нито една падаща звезда, а за 5 секунди да видите три една след друга. Т.е. трябва да бъдете търпеливи и на подходящо място – без много улични лампи наоколо. Най-добре в планината или на полето. Най-добре ще можете да наблюдавате метеоритния дъжд след полунощ.

Цветът на повечето Персеиди е искрящо бял заради силата и високата скорост, с която навлизат в атмосферата.

Тази година на желаещите да видят падащи звезди, ще попречи сравнително пълната луна, но по-ярките пак ще се виждат. Астрономите препоръчват да гледате небето без бинокъл или телескоп, за да можете да обхванете по-голям участък от него.

Персеидите са метеорен поток, който всяка година се появява през август от североизток, където се намира съзвездието Персей. Това е един от най-големите метеоритни дъждове през годината. Най-активен е от 17 юли до 24 август, максимумът му обаче е в нощта на 12 срещу 13 август.

А ако няма да можете да наблюдавате метеоритния дъжд, вижте видеото:

Снимка: svezhanauka.com

Подобни статии

Top