До 12 бона глоба за високи децибели, пускат 8 автобусни линии на търг

По-високи глоби за шум на открито

в часовете от 14 до 16 и от 23 до 8 часа прие общинският съвет днес в Пловдив. До 12 хиляди лева достига най-високата санкция, която ще засегне собствениците на заведения.

Глобите са най-вече за шума от озвучителни уредби. Те ще засегнат сватбите на открито в ромските махали, както и съседите, които са решили да си правят купон посред нощ с по-високи децибели.

Глоби ще има също за мераклиите да си правят шумни ремонти по домовете в часовете, когато важи забраната. И ако санкциите за заведения и сватби ще минат по Закона за защита от шума, то тези за ремонтите, ще бъдат регламентирани през Закона за етажната собственост, поясни зам.-кметът по сигурността и обществения ред Йордан Ставрев.

По думите му от 500 до 1000 лева ще бъде глобата за физически лица, а от 3000 до 6000 лева – за юридическите лица и едноличните търговци, ако прекалят с децибелите. При повторно нарушение физическите лица ще бъдат глобявани от 2000 до 6000 лева, а юридическите – от 5000 до 12 000 лева.

Общинският съвет завиши от 28 на 30 броя на децата в първите възрастови групи в детските градини под тепетата.

Според зам.-кмета Стефан Стоянов причината е в недостига на места в пловдивските детски заведения. По думите му в момента имало свободни места в забавачките в периферията, но родителите не искали да водят децата си там.

1 2

Подобни статии

Top