До дни пускат водата до Мулдавския манастир по новия водопровод - DC news

До дни пускат водата до Мулдавския манастир по новия водопровод

Водопроводът до Мулдавския манастир край Асеновград ще е готов до дни

Кметът на Асеновград доктор Христо Грудев посети Мулдавски манастир „Света Петка“, дни преди да се проведе традиционният поход-поклонение по повод годишнината от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски.

Обещаният преди време водопровод до обителта вече е изграден. Екипи на ВиК – Асеновград изпълняват заключителни дейности и се очаква до 19-ти февруари да бъде пусната и водата.

Ще бъде изградена и чешма, достъпна за всички посетители. На 19-ти февруари отново десетки поклонници ще посетят светата обител, за да се поклонят пред барелефа на Дякона и да си припомнят делото и живота му. „Реализирането на проекта е от изключителна важност.

До момента нямаше вода до манастира. И например, в случай на пожар, какъвто беше възникнал преди много години, гасенето се осъществява сложно, коментира доктор Грудев.

Извършва се и ремонт на църквата, която се намира в двора на манастира. А камбанарията, която беше опасна и в аварийно състояние, беше изцяло съборена и се изгражда отново.

Според разказ на игуменката на манастира Монахиня Юлита, съоръжението е изградено след Освобождението на България. Затова камбанарията не е била със здрави основи. С годините и под влияние на метеорологичните условия, почвата се е напоявала все повече с дъждовна вода и земната маса се е слягала постепенно.

Подобни статии

Top