До другия четвъртък отварят ръкава на Коматевския възел от бул. „Христо Ботев“ към Пещерско шосе (ВИДЕО)

Община Пловдив приключи с ремонта на бул. „Христо Ботев“ и Коматевския възел. Продължава с „Кукленско шосе“

До края на другата седмица се очаква да бъде отворен ръкавът на Коматевския възел от бул. „Христо Ботев“ към Пещерско шосе. Това стана ясно по време на проверка на кмета Здравко Димитров и зам.-кмета по строителството Пламен Райчев за изпълнението на проекта за подмяна на съществуващите водопроводи и възстановяване на асфалтовата настилка по бул. „Христо Ботев“.

„Утре и в петък ще бъде положен долния пласт асфалт от Пещерско шосе до бул. „Христо Ботев“. В събота и понеделник ще бъдат проверени и почистени ревизионните шахти, ще бъдат поставени и подменени капаци, както и пръскане с битумна емулсия, а вторник и сряда ще бъде положена плътната смес асфалт изцяло в целия участък. Това означава, че най-рано в четвъртък, ръкавът ще бъде отворен“, обясни на кмета техническият ръководител на обекта инж. Валентин Алексиев от фирмата-изпълнител „Драгиев и ко”.

С това приключва подмяната на водопровода и реконструкцията на три важни булеварда в града под ткепетата – „Хр. Ботев“, „Коматевско шосе“ и „Копривщица“. Проектът за подмяна на магистрални, захранващи и главни водопроводи, заедно с полагането на нова асфалтова настилка, е на стойност 7 450 000 лева.

„По този начин загубите на вода значително ще намалеят, автомобилите ще се придвижват безпрепятствено, тъй като преди пътят беше осеян с неравности и дупки. Общата площ на новоположената асфалтова настилка е близо 50 хиляди кв. м, а новите водопроводи са чугунени с диаметър Ф 600“, посочи кметът Здравко Димитров и подчерта, че движението не е било спирано, въпреки сериозните ремонтни дейности.

„Успяхме да завършим ремонта за 4 месеца.Толкова можахме, толкова направихме. Не са една, две, четири години. Създаде се малко неудобство за гражданите, но няма как да се започне ремонт, без да се разкопае”, каза още градоначалникът.

Ремонтните работи се извършваха на етапи.

Първият включваше северното платно на бул. „Христо Ботев“ в отсечката от ул. „Кавала“ до ул. „Любен Каравелов“. Във втория беше оправено трасето между бул. „Александър Стамболийски“ и бул. „Никола Вапцаров“. В третата част бяха подменени водопроводи по бул. „Копривщица-запад“ от Пещерско шосе до Коматевско шосе, както и по източната част на булеварда. Старите етернитови тръби бяха подменени с френски от чугун и полиетилен.

Вече започна ремонтът на бул. „Кукленско шосе“, с което продължава строителната програма на общината. Там асфалтът вече се фрезова.

„Надявам се до края на годината пътните участъци, които сме планирали, да бъдат ремонтирани. Започваме от зоната до Митницата и догодина ще го довършим“, категоричен беше Пламен Райчев.

Той припомни, че продължават стоителните дейности по Водния цикъл.

„В „Северен“ почти всичко е направено и другия понеделник ще ви го покажем“, обеща зам.-кметът. По думите му в момента върви петият етап от реализацията на проекта, като досега са обновени около 40 улици.

На журналистически въпрос какво се случва с ремонта на ул. „Даме Груев“, Райчев отговори, че се е забавил заради съгласувателните процедури, но предстои до дни да бъде издадено разрешение за строеж, след което ще стартират и ремонтите дейности. Те  ще започнат в участъка от бул. „Македония“ до ул. „Охрид“, където продължава процедурата по отчуждаване на 4 имота и събаряне на  къща, която пречи.

Според предварителните разчети улицата трябва да бъде готова догодина през есента – септември-октомври.

От петък започва пробивът под Централна гара. Тогава ще стане ясно дали ще може да бъде отворен от НКЖИ старият прелез до Сточна гара, за да се улесни трафикът от Кючука към центъра. Едва след като бъде реализиран и пробивът, ще продължи реконструкцията на ул. „Кукуш“.

Подобни статии

Top