До края на март 2021 година събират кандидати за визията на Мемориала на загиналите във войните

Община Пловдив обяви днес открит конкурс за Мемориала

Започва процедурата за провеждане на открит конкурс за изготвяне на обемно-устройствено проучване  на обект: Мемориал на загиналите във войните за национално обединение. Това стана ясно по време на пресконференция на кмета Здравко Димитров, зам.-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов и представители на Инициативния комитет за изграждането на мемориала – ген.-майор Явор Матеев – командир на „Съвместното командване на специалните операции“ и Петър Мутафчиев.

„Идея за изграждане на мемориал в памет на загиналите във войните за национално обединение е имало още по времето на Кмета Божидар Здравков. През годините темата се е подновявала и затихвала, водели са се дебати, в различни периоди е имало активност и дълги паузи. Инициативният комитет за изграждане на Мемориал на загиналите във войните за национално обединение поднови тази идея преди 4 години и смятам, че ще успеем да доведем докрай това дело и да отдадем заслуженото  на героите от всички войни, водени за честта и в името на България. Да, гласове „за“ и „против“ ще продължи да има, но аз вярвам, че пантеон ще има като знак на нашата признателност към загиналите, ще имаме място, на което ще отдаваме своята почит“, подчерта кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Заместник-кметът Пламен Панов припомни, че конкурсът, който се обявява е естествено продължение, следващ етап, на тази вече 4-годишна инициатива. Формирането на инициативния комитет започна след представянето в Пловдив на книгата на Красимир Узунов „Каймакчалан“ през 2016 г. Комитетът (сформиран през 2016 г.) включва 20 души, сред които са кметът на Пловдив и зам.-кметът по култура, главният архитект на града, покойният Красимир Узунов и Татяна Узунова, Койчо Русев, Директорката на Националния военно-исторически музей Соня Пенкова, ген.-майор Явор Матеев, директорът на РИМ-Пловдив Стефан Шивачев, Димитър Севов – директор на ДА Пловдив, покойният Лука Станчев – Пловдивски граждански клуб, Жорж Трак, Снежана Фурнаджиева, народният представител Менда Стоянова и председател на комисия по бюджет в НС, д-р Иван Чомаков, Димитър Минев – директор на НБ „Иван Вазов“, адмирал Манушев.

Конкурсът има за цел да бъде изготвено обемно-устройствено проучване  за мемориал в памет на войниците от Пловдив и областта, загинали за националното обединение в петте войни от Освобождението до днес. Чрез обемно-пространствено решение и синтез на архитектурата с монументалните изкуства, проектът да придаде въздействащо визуално и емоционално послание, вписано в паркова градската среда.

350 000 лв. ще струва изграждането на мемориала

За място на мемориала е отреден терен, представляващ зелена площ в подножието на Младежки хълм, гр. Пловдив. Максималната сума  предвиденият финансов ресурс, с който разполага инициативният комитет за проектиране и извършване на строителството е 350 000 лв. (триста и петдесет хиляди) лева с ДДС, като стойността на предвидените с конкурсния проект разходи по изграждане на мемориала не трябва да надвишава финансовият ресурс, определен от инициативния комитет.

1 2

Подобни статии

Top