До петък поставят COVID фургоните пред болниците в страната

Здравният министът обяви, че се проверява рекордният брой починали от коронавирус за денонощието

До 6 ноември пред всички държавни болници, както и тези с над 50% държавно участие ще бъдат организирани и поставени мобилни пунктове за хора, имащи съмнения за коронавирусна инфекция. Целта е да се правят консултации на пациенти, които не могат да стигнат до лекар и да им бъде направен антигенен бърз тест, съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

Преди минути министърът даде извънредна пресконференжция, на която анонсира, че 20 служители на Националния център по обществено здраве и анализи от днес ще се включат в работата на столичната РЗИ. Целта е да подпомагат колегите си, ангажирани с извършването на държавния здравен контрол, включително връчване на предписания и актуализиране на данните в Националната информационна система за борба с COVID-19 и др.

„Ако продължи да се увеличава броят на заболелите и хора, които трябва да бъдат поставени под карантина, може да предприемем и уведомяване по електронен път и със SMS“, поясни по този повод министърът. По думите му, обаче, най-добре е предписанията за установени положителни за COVID – 19 пациенти се връчват на хартия, защото те са основание за издаване на болничен лист.

„Такава е и ситуацията в Германия. Колегите там вече се отказаха да търсят и правят епидемиологични проучвания, а разчитат на съвестта и разума на хората да предупреждават всички лица, с които са контактували, защото усилията на властите, които трябва да извършват тези проучвания, са насочват в други посоки по отношение на контрола на кризата“, допълни Ангелов.

Здравният министър обяви още, че ще бъде направена проверка на големия брой починали за изминалото денонощие – четете ТУК, ще се провери кога е настъпила смъртта и кога са въведени в системата те.

Снимка: Стоп кадър БНТ

Подобни статии

Top