Добрите новини: Ценно дарение за пловдивската общинска болница „Св. Пантелеймон“ (СНИМКИ)

В условията на коронавирус това е най-добрият подарък, който може да получим, коментира управителят на лечебното заведение

Високо технологична цифрова апаратура от най-доброто възможно ниво дари бизнесменът Петър Маджуков на МБАЛ „Св. Пантелеймон“. Мобилният рентген тип „кугел“ е произведен през април тази година и подобен в България има само в столичната „Пирогов“, стана ясно при представянето му днес. Специално за събитието пристигнаха кметът на Пловдив Здравко Димитров, самият бизнесмен Петър Манджуков, кметът на район „Южен“ Костадин Язов, както и митрополит Николай. Домакин им бе директорът на общинската болница д-р Константин Сапунджиев и персонала на здравното заведение.

В условията на коронавирус това е най-добрият подарък, който може да получим„, коментира доктор Сапунджиев. „Това е малко, но скъпо дарение„, заяви на свой ред и дарителят. По думите му коронавирус бе едно изпитание за всички нас. „Лекарите са героите на нашето време. Моето първо дарение беше линейки за една софийска болница. Попитах кметът Димитров и митрополит Николай, какво мога да направя за Пловдив. Те ми казаха да даря този модерен апарат за общинската болница„, сподели Маджуков, който в последствие получи като подарък от градоначалника пластика на Стария град и Небет тепа, а от името на болницата – благодарствено писмо.

Рентгенът е супер модерен, дигитален, с WiFi връзка със сървъра на болницата, с възможност образа да се получи до 10 секунди, с него ще се правят снимки на лежащо болни. Стойността му е около 120 000 лева.

Що се отнася до дейността на болницата в контекст на кризата с коронавируса пък, то от думите на доктор Константин Сапунджиев стана ясно, че – макар и в намален обем, работата на лечебното заведение е възстановено. „Доверието на пациентите в важно за нас, затова искам те да знаят, че болницата няма проблеми; чиста е, имаме всички необходими предпазни средства. Финансово коронавирусът ни се отрази зле, все пак получаваме едни 85%, които не стигат. Затова в необходимо да започнем да си заработваме лимитите отново”, коментира още той.

Подобни статии

Top