„Добростански бисер” отваря врати за посетители през май догодина

„Добростански бисер” отваря врати за посетители през май догодина

Пещерата „Добростански бисер”

над асеновградското село Добростан остава затворена за посетители тази зима, въпреки че Общината официално получи право от държавата да стопанисва обекта. Подземната атракция ще започне да приема туристи през май следващата година, когато ще е активният период, в който пещерата ще работи.

Входната такса за посещение на природния феномен  ще бъде 5 лева

за възрастен , а при организирани туристически групи билетът  ще се таксува с лев по-малко на човек. Учениците и пенсионерите пък ще плащат само три лева вход, обясни Димитър Кирков, директор на ОП „Туризъм”.

„Очакваме сериозни приходи от посещение на пещерата. „Добростански бисер” е една от най-красивите пещери в Родопите. Известна е с това, че в нея има множество пещерни езерца, богати на скални бисери. Посетителите могат да видят и трите пещерни образования-сталактити, сталакмити и сталактони”, обясни преди време пък Ивайло Мирчев, главен експерт в предприятието.

Пещерата е напълно социализирана,

а достъпът до нея преминава през панорамен туристически маршрут от хижа „Марциганица” през резерват „Червената стена” и връх Попа.

Входните цени ще бъдат предложени за обществено обсъждане, след което предстоят дебати и в Общинския съвет на Асеновград.

Подобни статии

Top