Доброволно формирование „Асеневци“ с приз за гасенето на пожара над селата Югово и Нареченски бани - DC news

Доброволно формирование „Асеневци“ с приз за гасенето на пожара над селата Югово и Нареченски бани

Ето кои са наградените доброволчески инициативи в Асеновград

Градска библиотека „Паисий Хилендарски“, съвместно с община Асеновград, връчи приз „Донка Пашкова” – за най-значимите доброволчески инициативи на 2021 г. Заместник-кметът по хуманитарни дейности инженер Петър Петров връчи грамотите на доброволците.

„Искам да благодаря за възможността да наградя всички тези заслужили и достойни асеновградчани. Горд съм, че с всяка изминала година все повече жители от община Асеновград се включват в различни доброволчески инициативи, а също така са и инициатори на добри дела. Вярвам, че тази инициативност ще продължи и за в бъдеще. Искам да благодаря на Градска библиотека за това, че продължава да търси и да показва всички тези добротворци. Надявам се, че максимата „Доброто ще промени света“ важи и в пълна сила за Асеновград. Не на последно място искам да ви уверя, че ръководството на общинската администрация ще продължи да подпомага и да подкрепя всички добри инициативи. Благодаря ви, бъдете здрави!“, каза пред присъстващите на церемонията по награждаването инженер Петров.

Сред отличените бяха: Доброволно формирование „Асеневци“ – за гасенето на пожара над селата Югово и Нареченски бани; Център за местни инициативи и развитие – Мая Танева, Миа Сердарова, Теодора Тотева – за дарителска акция за децата от сиропиталище „КЕПАК“ в Казо, Уганда, Африка; Зехра Мустафа – за събиране на финансови средства чрез доброволен труд и подпомага лечението на деца; „Капачки за бъдеще“ – граждански организации; Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ – за инициативата „Купи книга, реставрирай храм“; Ирина Павлова – за каузата й „Подари усмивка с анимационен герой“; Теодор Митев – за подобряване фасадата на параклис „Свети Илия“; Аргир Илиев – за подобряване фасадата на параклис „Свети Димитър“; Център за местни инициативи и развитие – за подкрепа на възрастни хора чрез инициативата „Картичка за Коледа“; Фондация „Иванка и Георги Янкови“ – за участието им в Национален конкурс за детско хайку „Златна есен“; Фондация „Маестро Димитър Вълчев“ – София – за издаване на книга „Те обичат Асеновград“ и популяризиране културата и традициите на града; кметство „Горни Воден“ – за организиране на благотворителен базар, с цел набиране на средства за лечение на деца; Мюмюн Мехмедов – за благоустрояване на детска площадка в квартал „Горни Воден“; Градска библиотека „Паисий Хилендарски“ и граждански организации – за инициативата „Бъди човек, подари коледна вечеря“, с която бяха подпомогнати възрастни хора в община Асеновград; Доброволно планинско сдружение „Планинка“ – за екологични акции; Ангел Маринов и приятели – за инициативата „Дари книга, купи книга“, с цел набиране на средства за лечение на нуждаещи се. ПГ „Свети Патриарх Евтимий“ – Асеновград – за организиране на благотворителни базари за социално подпомагане, с цел набиране на средства. Отец Щерьо Аргиров – свещеник и зограф, спомоществувател – за даряване на имот с построен параклис „Свети Кръст“.

Директорът на Градската библиотека в Асеновград Милена Марковска благодари на всички за активното участие и споделените доброволчески практики, които дават пример за обществена отговорност и модел за активно гражданство. И отправи своето послание: „Бъдете вдъхновени за добри дела и продължавайте все така успешно да подкрепяте каузите, в които вярвате“.

Наградата носи името на жената, която е била активен член на дружеството за защита на животните към женско дружество „Благодетел“, както и домакин на безплатна трапезария за бедни деца, организирана от английската мисионерка Мис Елис, след земетресението през 1928 г. По Балканската война заминава като самарянка в Родопите и участва в бойните действия. Донка Пашкова е и първият щатен библиотекар в Асеновград, като преди това в продължение на 20 години е работела като доброволец-библиотекар.

Подобни статии

Top