Доброволно формирование „Асеневци“ в борба с пожара над Нареченски бани

Към момента огнеборците контролират и удържат огъня в дерето.

Доброволно формирование „Асеневци“ се включва активно в гасенето на пожара над селата Нареченски бани и Югово. Доброволците на Асеновград са участвали многократно – от 13-ти до 15-ти август, както и на 18-ти и 24-ти август. Те са се включили основно в дейности по ограничаване на пламъците в землището на Нареченски бани. Общо до момента в гасителните дейности са се включили 26 доброволци, като някои са участвали повече от един път.

За всички тях е осигурена необходимата по изисквания и стандарти екипировка. Тя съдържа полугащеризон и яке, издържащи на висока температура. Предоставените на доброволците ни обувки са термоустойчиви. Осигурени са и тениски с логото на община Асеновград, с цел отличаване на доброволното формирование по време на дейността му, както и каски и ръкавици. Екипировката е закупена със субсидии от държавата. Освен облекло, за смелите мъже и жени от „Асеневци“, чрез общинско финансиране, са закупени радиостанции и специални средства за пожарогасене в планинска гориста местност. Придвижването на доброволното формирование се извършва с транспорт от община Асеновград.

Асеновградските доброволци са предварително подготвени за подобни ситуации. Всеки един от тях е завършил първоначален основен курс за доброволци по утвърдени модули от академията на МВР. Проведено им е и обучение за оказване на първа долекарска помощ. Преминали са и учебна програма по пожарогасене в Районна служба пожарна безопасност и защита на населението (РСПБН) – Асеновград, под ръководството на началника на службата главен инспектор Величко Бришимов.

Освен доброволци от Доброволно формирование „Асеневци“ и пожарникарите, в борбата срещу огнената стихия над Нареченски бани и Югово се включиха много военнослужещи от ВФ 24490, както и два вертолета, които се опитват да потушат огъня с изсипване на вода от въздуха. Комуникацията между кмета на Асеновград доктор Христо Грудев и ангажираните с проблема организации и институции продължава.

Към днешна дата няма опасност за населените места в района. В това увери Величко Бришимов. Той съобщи, че пожарогасителните действия продължават активно на няколко фронта. В най-високата част над Югово, където местата са недостъпни или трудно достъпни, огънят е засипван с вода от вертолетите. „Дейността им е ефективна и дава резултат засега“, посочва началникът на асеновградската пожарна. Той съобщи, че временно атакуването на огъня от въздуха е спряно, тъй като скоро се очаква буря и става опасно за екипажите. Ако метеорологичните условия позволят, вертолетите отново ще възобновят дейността си. Екипите, които работят на терен за овладяване на пламъците, действат организирано и към момента контролират и удържат огъня в дерето.

Подобни статии

Top