Доброволци чистят боклуците в Марица - DC news

Доброволци чистят боклуците в Марица

Уборката започва точно в 16.00 ч.

Доброволци от сдружение БГ Бъди активен и  Воден клуб – Пловдив при ТД „Еделвайс“, както и граждани ще почистят района около остров Адата на река Марица и прилежащите брегове. Целта е да се изчистят боклуците по бреговете на реката, а професионалисти с лодки ще се пуснат по течението и срещу него, за да извадят отпадъците от коритото й.

Събитието, което започва в 16.00 ч., е част от дейностите за Пловдив на инициативата на _Място България –  Junk Around.

Защо реката?

„В крайна сметка боклукът винаги свършва на едно и също място – в реката, а от там в морето. Дали лично ние сме хвърлили конкретно тази торбичка или не – няма значение. Накрая боклукът е на всички нас… и се връща обратно при нас. А личната отговорност не свършва само до там дали боклукът е мой, защото аз съм го изхвърлил, и ако съм си хвърлил боклукът, където трябва, чуждият не ме интересува. Защото няма моя и твоя част от морето, реките, брега, гората…“, казват от сдружение БГ Бъди активен.

Доброволците ще се съберат в 15.00 ч. на три места – базата на Водния клуб на река Марица, остров Адата и брега на реката – срещу паркинга на „Билла“. След инструктаж те ще влязат в реката и ще започнат почистване на коритото, острова и крайбрежието. Чрез временно изграден “тролей” се прехвърлят отпадъците от острова към брега.

Уборката ще продължи до 18.00 ч., когато участниците ще претеглят на брега събрания отпадък. След това ще се проведе томбола с награда от морски клуб „Приятели на морето“, а представители на РИОСВ ще дадат информация за биоразнообразието на реката и „НАТУРА 2000“.

Подобни статии

Top