Доброволци на БЧК-Пловдив активно доставят храна и лекарства на възрастни хора

Горещата телефонна линия прие и консултира повече от 75 обаждания на граждани

Благодарение на доброволците на Българския Червен кръст и съпричастни към добрите дела хора, само за ден чрез ресурса на Мобилни социални екипи 200 възрастни пловдивчани получиха своя топъл обяд в домовете си. Отделно от тях още на 40 човека на пределна възраст и в рискова група бяха закупени и доставени животоспасяващи лекарства.

Горещата телефонна линия 07714744 на БЧК-Пловдив, Мобилните социални екипи и  община Пловдив прие и консултира повече от 75 обаждания на граждани от Пловдив, страната и чужбина за последното денонощие.

Сред тях имаше българи от Германия и САЩ, на които предстои да се приберат в България.

„Напомняме, че горещата телефонна линия е открита с цел указване на психо-социална помощ и подкрепа. Консултациите осъществяват психолози-доброволци”, съобщи директорът на Областния съвет на БЧК-Пловдив Таня Георгиева.

„Скъпи доброволци, в този труден момент вие дарявате на хората надежда и вяра. Вашата човечност и желание да помагате поставя началото на Календар на доброто, в който ще отразяваме вашата ежедневна проява на доблест и геройство. Когато кризата отмине, ще издадем този календар като пример за достойно човешко поведение!
Благодарим ви!”, заяви още Таня Георгиева.

Областният съвет на Българския червен кръст в Пловдив отправи зов за съпричастност. Апелът е за набиране на доброволци, които да закупуват храни и медикаменти предимно на самотно живеещи възрастни хора.

Лицата трябва да бъдат на възраст между 18 и 50 години и по възможност да са с личен автомобил. Желаещите да помогнат в този труден за страната и света момент на най-незащитената група от обществото – самотно живеещите възрастни хора, могат да се регистрират на имейл:  plovdiv@redcross.bg или да получат указания на телефон 0884789774.

Доброволците ще бъдат част от мобилните социални екипи на БЧК-Пловдив и ще посещават домове до прага предимно на самотни възрастни пловдивчани.

„В този момент имаме нужда от шофьори с лични автомобили и от психолози”, заяви директорът на БЧК-Пловдив Таня Георгиева, която е член на кризисните щабове в Пловдив и областта.

Мобилните социални екипи работят на територията на всички 6 района на Пловдив, като ползвателите са предимно самотни трудно подвижни възрастни хора, изпаднали в криза. Те могат да подават сигнали в денонощния кол център и при необходимост да бъдат посетени от екип, който да им осигури храна и лекарства.

В проекта е засегната и много важна тема – превенцията на измами – телефонни и документални. Целта му е повече сигурност на възрастните хора: охрана на абонатите, както и движимото и недвижимото имущество в домовете им; елементарна система за повикване на патрул чрез слушалката на домашния телефон на абоната; денонощна връзка с полицейските органи и подаване на постоянна информация при съмнение за извършени престъпления или готвени такива, нарушения на пътната мрежа, електропреносната и водопреносната мрежа и др.

В Пловдив работи горещата телефонна линия заради COVID-19.  Дежурни психолози отговарят на телефон  0700 147 44 и помагат на хората със съвети и препоръки за заразата. Линията е отворена от 08.00 до 18.00 часа.

У нас има и национален телефон, като след първите положителни резултати в България броят на обажданията се е увеличил значително. Телефонът е 028078757. Към момента питанията са в две направления – мерки за превенция на заминаващите в чужбина и мерки, които трябва да вземат пристигащите от дестинации с коронавирус и техните семейства.

Подобни статии

Top