Доброволци обновиха междублоково пространство в район „Тракия“

Днес обновяват Приключенско _Място на Младежкия хълм

Жителите на зоната около Параклиса „Св. Георги Победоносец“ и ул. „Проф. Цветан Лазаров“ в Район „Тракия“ в Пловдив вече се радват на обновено междублоково пространство. Т. нар. _Място Тракия е създадено през последните няколко месеца с труда на десетки доброволци, живеещи наблизо и със съдействието на местната община – Район „Тракия“. Инициативата е на платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и е част от дейностите на сдружение БГ Бъди активен за облагородяване на градски пространства, обединени под името _Място.

С участието на жители, експерти, активисти и администрация зелената площ край блоковете е разчистена, теренът е заравнен, край велоалеята са засадени 35 нови дръвчета, детската площадка е обновена, а на място са поставени модерни пейки от рециклирани материали. Предстои поставянето и на тенис маса.

Процесът започна през м. юли,

когато по инициатива на „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ и със съдействието на Общината жителите на Район „Тракия“ бяха поканени да предложат обществени пространства за обновяване. От получените девет предложения беше предпочетено мястото между Параклиса „Св. Георги“ и бл. 238/239, заради готовността на жителите да участват в създаването и поддържането на зоната. Администрацията на Район „Тракия“ се ангажира с подготовка на терена, озеленяване и залесяване, а активистите от „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ осигуриха координиране на дейностите, ангажиране на технически експерти и доброволци, както и част от материалите, сред които пейки от рециклирана пластмаса.

Облагородяването на общественото пространство е направено по метода на т. нар. Placemaking – стратегия за партньорство между местните общности, институциите и бизнеса в създаването и управлението на обществени пространства. Негова цел е подобряване на икономическото и социалното благополучие и качеството на живот на жителите. Процесът включва допитване до гражданите, обществено обсъждане на нужните промени, одобрение на плана за действие, както и ангажиране на гражданите в обновяването и поддържането на местата.

1 2

Подобни статии

Top