Доброволци от „Пловдив 112“ напускат след отстраняването на Георги Влайков

Съмнения за финансови злоупотреби довели до отстраняването на Влайков от формированието

„Отстранен съм от „Пловдив 112“ заради създадената от нас фондация „ДФ Пловдив 112“, заяви пред репортер  на DCNEWS освободеният ръководител на доброволното формирование Георги Влайков.

Той обясни, че заедно с членове на формированието е съучредител на фондацията, чиято цел била подпомагане на дейността на ДФ „Пловдив 112“.

Отстраниха шефа на Доброволното формирование „Пловдив 112“

„Направихме НПО-то за по-голяма оперативност. От общината обаче явно се съмняват, че сме вземали пари и от него, и от тях. Имахме среща с г-н Ставрев, на която той каза, че не е добре това, че се смесват дейностите на формированието“, коментира Влайков.

По думите му проблемът се появил, когато е била открита сметка за дарения към фондацията. „Сметката беше открита от наши приятели и по нея се събираха средства за подпомагане на работата ни по време на извънредното положение заради COVID-19. Според зам.-кмета обаче това не било ОК, защото хората се въвеждали в заблуждение, че фондацията и доброволното формирование са едно и също нещо. Всъщност ние никога не сме ги делили“, обясни Георги Влайков.

Той допълни, че зам-кметът Йордан Ставрев е изразил съмнения за финансови злоупотреби и поискал двете организации да се разделят, за да не се трупат негативи на общината.

„След това не сме имали разговори, а вчера ме извикаха в общината и си получих заповедта за прекратяване на гражданския договор към доброволното формирование. На практика аз съм отстранен от формированието, назначен е един от заместник-ръководителите. От общината казаха, че ще направят проверка на оборудването“, каза още отстраненият ръководител на „Пловдив 112“.

Той е много разочарован от станалото.

„Можеше да не се случва по такъв начин в медиите. Ако ни бяха извикали да ни кажат, че ще ни направят проверка, нямаше да има проблем“, поясни Георги Влайков.

Категоричен е, че дори проверката да приключи в негова полза, не би се върнал обратно в доброволното формирование. „Нямам намерение, разочарован съм, защото съм дал много време и усилия“, сподели Георги и съобщи, че от сутринта поне двама от четиримата заместник-ръководители на формированието, както и ръководителят на групата по долекарска помощ са го напуснали.

„Никого не съм накарал да напуска, всеки сам си взема решение какво да прави. Лошо е, защото това влияе на формированието“, подчерта Влайков. Той съобщи, че ще остане във фондацията, чиято цел е да развива спасителна дейност. „В устава пише, че подпомагаме доброволното формирование, ще продължим да помагаме на хората, просто няма да е във формата на общината. Ако не си желан някъде, не стоиш там. Задължителен елемент няма в доброволчеството. Аз съм решил да помагам“, категоричен е доброволецът.

Припомняме, че ДФ „Пловдив 112“ е най-голямото доброволно формирование в страната. Досега то наброяваше 76 души, обявени са и 18 места за нов прием наесен. Формированието съществува вече 7 години, то бе създадено към общината през 2013 година.

Подобни статии

Top