Доброволци в помощ на самотните и възрастните хора в община „Родопи“

Започват патрули на полицита, ще се проверяват и ромските махали

Десетки доброволци се отзоваха на призива на община „Родопи“ да се включват за помощ, ако кризатата с короновируса стане още по-сериозна. Те ще помагат на самотни и възрастни хора, които не могат да излизат от домовете си, като превенция на опасната зараза. На територията на общината техният брой е 130 души. Доброволците ще са в услуга при доставките на лекарства и хранителни продукти, ще се интересуват от здравословното състояние на хората и ако се наложи ще осигуряват преглед до медицинските центрове.

„Във всички населени места в община „Родопи“ има записани доброволци. На тях ще се разчита изключително много при тежка кризисна ситуация и пълна забрана, към най-уязвимите групи от населението, да напускат дома си. В този момент тяхната роля ще е най-важна“, заяви Владимир Маринов, заместник-кмет на община „Родопи“ и председател на Кризисния щаб.

С решение на общинския кризисен щаб Община „Родопи“ ще закупи допълнително защитно облекло. Целта е да се защити здравето на хората, които са на първа линия и доброволно са заявили желание да помагат в борбата с COVID 19.

Стана ясно, че на този етап няма затруднения с дезинфектани и други предпазни средства. Очаква се днес да пристигнат нови хиляда броя маски, които ще бъдат раздадени на служителите в административната сграда и на кметовете по населените места.

Препоръчва се на транспортните фирми, които обслужват територията на „Родопи“ да подобрят организацията на услугата, така че да се избягва струпване на много хора по спирките и да не се допуска препълване на автобусите с пътници. Затова общината ще изиска в пиковите часове, сутрин и следобед, превозвачите да увеличат броя на обслужващите коли и да осигурят по-големи рейсове.

От днес полицията започва масови проверки на обществените места за отдих и спорт в цялата община. Униформените ще следят за струпване на групи хора в парковете, спортните и детски площадки и при нарушения ще бъдат съставяни актове. Глобата е 5 хиляди лева.

На всеки час полицейски автомобил ще патрулира в ромските махали на територията на „Родопи“ и ще следи спазва ли се забраната за масови събирания на хора. Полицаите ще извършват проверки и ако човекът не си е вкъщи, се образува досъдебно производство.

На територията на цялата община малко над 100 души са поставени под карантина. Няма данни за заболели или доказан случай на COVID 19 до този момент.

Подобни статии

Top