Доброволците от „Пловдив 112“ два дни се бориха с огъня над Розино (СНИМКИ)

Вижте разказа от първо лице на доброволците от ДФ „Пловдив 112“ за борбата с огнената стихия

През изминалите два дни 11 доброволци от Доброволно формирование „Пловдив 112“ се включиха активно в борбата с големия горски пожар в Централен Балкан над село Розино, Карловско.

Пожарът избухна в понеделник, 2 август, по обяд, като причина за възникването му бяха горещите температури от над 40 градуса, продължителното горещо време – изсушило растителността, в резултат на което искри от преминаващия покрай селото влак подпалват сухите треви около релсите. Поради силния вятър, огънят обхваща в рамките на минути боровата гора в непосредствена близост до селото, създавайки опасност и за населеното място.

Доброволно формирование Пловдив 112 беше активирано веднага и първите доброволци пристигнахме на място още ранния следобед. Обхванати от огъня бяха 2-3 хиляди декара смесена гора. Теренът беше труден с много голям наклон, което в комбинация със силния вятър правеше обстановката много сложна, по думите на главен инспектор Димитър Бришимов от Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Пловдив.

С огъня се бореха пожарникари от Карлово, Хисар, Пловдив, Софийска област, Пирдоп и Троян.

В борбата с пожара участваха и служители на горското. Военен хеликоптер пускаше вода на всеки 15 минути. На място беше и старши комисар Шотаров от Главна Дирекция Пожарна безопасност и защита на населението.

В понеделник доброволците от Доброволно формирование „Пловдив 112“ бяхме разделени на два екипа. Първият екип се бореше с пожара на западния му фронт, заедно със служители на горското и пожарникари. На втория екип беше поставена разузнавателна задача с дрона на формированието и беше обходен от въздуха и западния, и източния фронт на пожара за локализиране на огнищата на пожара и следене на разпространението му. В понеделник късно вечерта пожарът беше локализиран на западния фронт и на юг към селото, но продължаваше да гори активно откъм източната страна.

Във вторник към пожарникарите и служителите на горското на терен се присъединиха и военни от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Военният хеликоптер продължаваше да пуска вода от въздуха. Доброволците от Доброволно формирование „Пловдив 112“ пристигнахме на място още рано сутринта. Включихме се в смесена бригада заедно с горски, военни и хора от селото. Задачата беше да не се позволи разрастването на пожара по склона в посока изток.

1 2

Подобни статии

Top