Доброволците от „Пловдив 112“ помагат с личните си коли и средства

Доброволците от отряд „Пловдив 112“ бяха посочени като най-активните в страната.

До момента те са разнесли храна и медикаменти на около 100 души под тепетата. Става въпрос предимно за възрастни хора, а от няколко дни правят доставки и на карантинирани.

Всеки един от доброволците е облечен със защитно облекло и лични предпазни средства. Те се обеззаразяват след завръщането си в базата, където се помещава отряда. Те разполагат и с дихателни апарати и кислородни маски и бутилки, които досега са разнесли на двама-трима от пациентите.

Община Пловдив е разкрила две телефонни линии, на които се правят заявки. Координационен център ги прехвърля към отряда от доброволци. Приемат се поръчки и по електронен път.

От „Пловдив 112“ очакват финансиране, тъй като в момента дейността се осъществява изцяло с лични средства.

Тече процедура в общината, по която се очаква доброволците да получат автомобили. В момента те извършват доставките с личните си коли, заплащат горивото си сами. Пред bTV доброволците призоваха за помощ за гориво. Те посочиха, че имат нужда още от лични предпазни средства и още защитни костюми, тъй като понякога се налага да ползват защитните облекла за еднократна употреба по два няколко пъти.

Хората, които искат да станат доброволци, трябва да са между 18 и 50-годишна възраст. Трябва да не са боледували скоро и да имат желание и време да помагат.

Източник и снимки: bTV

Подобни статии

Top