Доброволците от „Пловдив 112“ с номинация за формирование на годината

Доброволно формирование „Пловдив 112“ е номинирано за доброволно формирование на годината в конкурс, организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” и „Национална асоциация на доброволците в Република България” (НАДРБ).

„Обръщаме се към Вас с призив да подкрепите нашите доброволци за наградата на публиката, като поставите отметка пред „ДФ Пловдив 112“ в анкетата на Facebook страницата на НАДРБ. Благодарим за всеки един глас за ДФ Пловдив 112, който ще дадете в анкетата, защото това са едни от най-всеотдайните и невероятни хора с добри сърца.“

Доброволно формирование Пловдив 112 е създадено към община Пловдив през 2013 година и от тогава до ден днешен тези хора с добри сърца винаги се отзовават на всяка кризисна ситуация, на която биват призовани. А кризите, бедствията и авариите, на които е помагало формированието през годините, са наистина многобройни.

Неговите членове са хора на различна възраст, с различни професии, хобита и интереси, но всички са дошли в екипа водени от нуждата да създават добро и да бъдат част от каузата.

Най-мащабната кризисна ситуация, в която ДФ Пловдив 112 е взело участие до момента, е по време на извънредното положение поради COVID-19 от март до май 2020г., когато пловдивското формирование работи нонстоп 52 дни без почивен ден.

През тези 52 дни на изключителна мобилизация момчетата и момичетата от формированието успяха да създадат със собствени сили стройна система, благодарение на която приемаха поръчките за храна и медикаменти на хората в нужда, пазаруваха необходимото и го носиха до домовете на хората.

Нещо повече – по време на тези 52 дни акция без почивен ден, 9 доброволеца от формированието паралелно на основната си работа отделиха от свободното си време за доброволчество всеки по 160 или повече часa, равностойни на повече от един работен месец, през което време координираха, деконтаминираха, пазаруваха или доставха храна и лекарства на общо няколко хиляди нуждаещи се хора от град Пловдив.

В рамките на тези 52 дни всички членове на формированието отработиха общо 2 968 часа и изминаха общо 5 062 километра с личните си автомобили. На формированието помагаха и 33 допълнителни или „ситуационни“ доброволци с положен общо 576 часа труд и изминати 1 127 км с лични автомобили. В допълнение на това членове на формированието и „ситуационните“ доброволци дадоха общо 517 човекочаса дежурства в Центъра за спешна медицинска помощ – Пловдив.

През тези 52 дни на извънредно положение доброволците от пловдивското формирование научиха от първа ръка, че за да си доброволец се иска не само сърце, но и да имаш висок праг на стресоустойчивост. Когато влезеш в дома на страдащ човек и видиш болката в очите му и мизерията, в която живее, няма как да не трепнеш.

Доброволците от Пловдив 112 разказват за доста случаи на хора, които живеят абсолютно сами, а са пълни инвалиди – една жена без крака се е влачила по пода, за да отвори и да вземе храната си. Показателен е и друг случай, когато глухоняма жена, която има проблеми с говора, звъни от стационарен телефон 3 поредни дни да й доставят храна, а не може да каже адреса си. Тогава съвместно с общината и полицията, адресът й е издирен. Жената се разплаква, когато вижда доброволците на прага си и разбира, че е спасена от глад. Благодарността в очите на нуждаещите се на свой ред разтърсва и стопля сърцата на доброволците.

След края на извънредното положение през май ДФ Пловдив 112 продължи да помага и да е на линия за горски и полски пожари, провеждани бяха обучения и тренировки, приета беше и нова вълна от доброволци.

За 2021 година формированието има амбициозни планове за обучения и развитие, като доброволците имат намерения да усвояват все повече знания и умения, за да са все по-активни и да бъдат във все по-голяма помощ на обществото.
Благодарим за Вашия глас в анкетата в подкрепа на доброволците от ДФ Пловдив 112!

Подобни статии

Top