Доктор биел жена си, изкарвала повече от него (ВИДЕО)

Жената била обиждана ежедневно, че е некадърна и неадекватна

Лекарка от Пловдив е била системно бита от съпруга си – също доктор, тъй като изкарвала повече пари от него. За случая съобщиха от фондация „Джендър алтернативи“ на пресконференция, на която бяха изнесени данни за делата по случаи на домашното насилие през миналата година.

Докторката и съпругът й били на възраст около 40 години. Двамата имали и деца. Тя се обърнала към сътрудниците на джендър-фондацията с молба за помощ.

Жената била засипвана ежедневно с тежки обиди у дома. Независимо, че е успяла в професията, съпругът й натяквал, че е некадърна и неадекватна. Като наказание за по-високото възнаграждение, което получавала лекарката, тя била бита най-редовно.

Въпреки престижната професия и образоваността си, докторката се срамувала заради това, което преживява. Независимо от неколкократните консултации със специалистите на фондация „Джендър алтернативи“, тя не предприела никакви стъпки срещу мъжа си и домашното насилие, което преживявала всеки ден у дома. Случаят е отпреди година-две, поясниха от фондацията.

Има много други подобни случаи, коментираха от фондацията. Оттам съобщиха, че само за миналата година (2017 г.) делата за домашно насилие, приключени от районните съдилища в областта, са били 232. 80% от тях са приключили успешно с присъди за насилниците.

29 са случаите на убити жени през миналата година в България

по данни на Българския хелзинкски комитет, посочи адвокатът-правозащитник Милена Кадиева, която е и председател на фондация „Джендър алтернативи“. 83% от тези убийства са извършени от партньори на жертвите и само в 7 от случаите убийците са били непознати за загиналите жени.

В България с жертви на домашно насилие работят 15 неправителствени организации. Само в „Джендър алтернативи“ са консултирани 440 души за 2017 година, като фондацията разполага и с психолог, който работи с насилници, а не само с пострадали. Оттам поясниха, че в повечето случаи насилниците им се изпращат от съда и са много редки случаите, в които хора, упражнили насилие срещу някого сами са потърсили правозащитната организация.

Фондация „Джендър алтернативи“ започва реализацията на проект „Програми за превенция и преодоляване на домашното насилие в малки и отдалечени населени места“. Според сътрудниците на организацията малките села са затворени общности и там е много по-лесно да се прикрие случай на домашно насилие, тъй като всички се познават.

От фондацията се надяват да достигнат до 200 деца от малки и отдалечени населени места в пловдивско, с идеята да ги обучат как да разпознават домашното насилие.

Подобни статии

Top