Документална филмова продукция изследва тичането като феномен, показват я тази вечер на Гребната

Прожекция на открито на документалния филм „3100: Бягане и себенадминаване“

Прожекция на открито на документалния филм „3100: Бягане и себенадминаване“ на режисьора Санджай Роулал, САЩ ще се състои  от 20:30 часа на Гребен Канал Пловдив.

Лентата пристига специално в Европейска столица на културата след Европейската премиера в София в НДК и наградата за най-добра режисура на XVIII „Международен кинофестивал на червенокръстките и здравни филми“ гр. Варна.

Прожекцията е  безплатна и ще може да се гледа от местата на трибуната.

Денят на прожекцията ще съвпадне с финала на ежегодното състезание „Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили“ в Ню Йорк – САЩ, вдъхновило режисьора Санджай Роулал да създаде документалната продукция, в която  героите на филма са участници именно в това състезание.

По време на прожекцията в 21.30 ще се осъществи жива връзка директно от финала в Ню Йорк, в който ще бъде наблюдавано участието на българина Тодор Димитров.

След прожекцията през януари той се осмели да влезе в надпревара с времето и волята и да пробяга разстоянието от почти 5000 км, за 52 дни.

Документалната филмова продукция изследва тичането като феномен, свързан с битието, както и като средство за разкриване на човешката същност.

Опитвайки се да отговори, защо толкова хора са привлечени от бяганията на дълги разстояния, автора разглежда култури с традиции в бягането и техните съвременни представители –  индианското племе навахо, етническата група бушмени от Aфрика, монасите от планината Хей, Япония, състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “.

Състезанието „ Шри Чинмой Себенадминаване 3100 мили “ (3100 мили се равнява на почти 5000 км) е най-дългото сертифицирано многодневно бягане в света, което се провежда всяка година в рамките на 52 дни в Ню Йорк от 1997 година насам.

Всеки участник трябва да изминава средно по 95 км на ден. Малцина се решават да приемат това привидно непреодолимо предизвикателство, а още по-малко са тези, които успяват да го завършат. Тук духът, материята и психиката се състезават помежду си.

По време на маратона участниците срещат много трудности: да преодолеят травмите, които са неизбежни, психиката, която безспорно трябва да е силна, и духът, който е най-важният играч и може да крепи бегача до края на трасето.

Подобни статии

Top