Документална поредица от 10 кратки филмчета по БНТ разказва за културата и историята на Пловдив

„Открий Пловдив“ е с времетраене 5-7 минути и разказва за забележителностите на Пловдив

В навечерието на Рождество Христово БНТ започва излъчването на документалната поредица „Открий Пловдив“. Тя е авторски проект на БНТ Пловдив и е подарък от екипа на първата извънстолична телевизия за града и неговите хора по повод  50 години от създаването на БНТ Пловдив.

„Открий Пловдив“ включва 10 броя кратки документални форми, с времетраене между 5 -7 минути всеки, посветени на историческите, архитектурни и културни забележителности на Пловдив. Първият от филмите беше излъчен в навечерието на празника на Съединението и е посветен на историческите събития, предшестващи 6 септември 1885 година, периода, в който Пловдив е столица на Източна Румелия.

Останалите теми в поредицата са АНТИЧНИЯТ ТЕАТЪР НА ФИЛИПОПОЛ, БАЗИЛИКИТЕ НА ПЛОВДИВ, КЪЩИТЕ НА СТАРИЯ ПЛОВДИВ, АНТИЧНИЯТ СТАДИОН НА ФИЛИПОПОЛ, АНТИЧНИЯТ ФОРУМ НА ФИЛИПОПОЛ, ЦАР СИМЕОНОВАТА ГРАДИНА, ТЕПЕТАТА НА ПЛОВДИВ, КАПАНА, ТЮТЮНЕВИЯТ ГРАД.

Поредицата стартира по БНТ1 и до 23 декември ще се излъчва всяка вечер след новинарската емисия в 23.00 часа в делничните дни.

Проектът е подготвен в партньорство и с подкрепата на Община Пловдив, отдел „Култура, археология и културно наследство“.

Подобни статии

Top