Домашен арест за 18-годишния дрифтър Никола от Стара Загора

Ще му бъде поставена електронна гривна

Мярка за неотклонение „домашен арест с електронна проследяваща гривна“ постанови състав на районния съд в Стара Загора спрямо 18-годишния ученик Никола Михайлов, който на 1 октомври след опасно шофира на кръгово движение прегази три млади жени в Града на липите.

Защитата на младия шофьор (получил е свидетелство за правоуправление в края на май) поиска мярка „подписка“ с аргумента че има чисто съдебно досие и че е ученик и няма опасност да се укрие или да извърши ново престъпление, както и да попречи на досъдебното производство.

Съдът обаче припомни, че обвинението е по член 343 ал. 3 от НК, а предвиденото там наказание е от 1 до 6 години затвор.

До момента са разпитани всички свидетели на инцидента, който е станал около 23,20 часа на 1 октомври, назначени са повторни технически експертизи, с  тежки наранявания (ампутиран ляв крак и черепно мозъчна травма) е 23-годишната Диана Илева, която продължава да е с опасност за живота в КАИЛ при УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович“. Със средна телесна повреда е нейна връстница, предстои да бъде изписана и третата жертва – 27-годишна жена.

Все още следствието не може да обяви с каква точно скорост се е движела леката кола на Никола Михайлов – БМВ 325, знае се че след удара на жените момчето е пробвало да им окаже помощ и само е позвънило на телефон 112.

Припомняме, че досъдебното производство бе взето на специален отчет от апелативната прокуратура в Пловдив, направено бе и предложение то да бъде наблюдавано и от ВКП.

Докато течеше делото за мярката за неотклонение край Съдебната палата се събраха приятели и съученици на Никола от ПСАГ „Лубор Байер“, в близост имаше и представители на протестиращите, но до сблъсъци не се стигна. Обвиняемият бе откаран до следствения арест в старозагорския затвор със засилен кордон от коли на съдебната охрана и МВР.

Наблюдаващият прокурор Андриан Сутров не пожела да коментира дали ще обжалва мярката „домашен арест“ с аргумента, че все още не е запознат с мотивите на съда.

Очаква се в сряда да бъде гледана и мярката за 28-годишният поданик на британската кралица А. А.,който е обвиняем за тежката катастрофа със загинал 43-годишен старозагорец и тежко ранено 16-годишно момиче в Стара Загора вечерта на 3 октомври. Британецът бе обвинен по член 343 ал. 4 от НК. На този етап той отказва да дава показания и се ползва от правото си да мълчи, като си е наел адвокат от Града на липите.

Чуждият гражданин е със статут на постоянно пребиваващ в България от 3 години, той е бил задържан от старозагорци минути след катастрофата при опит да избяга и да се укрие, припомни наблюдаващият прокурор от старозагорската окръжна прокуратура Христо Мишов.

Източник: Монитор
Снимка: БНТ

Подобни статии

Top