Домашен арест за пазарджиклия, издирван в Германия за измами за 670 000 евро - DC news

Домашен арест за пазарджиклия, издирван в Германия за измами за 670 000 евро

Германските власти в Бамберг са издали европейска заповед за арест за българина

Апелативен съд Пловдив отмени задържането под стража на И. Т., издирван с Европейска заповед за арест /ЕЗА/ от Германия и му определи мярка за неотклонение „домашен арест“ с устройство за електронно наблюдение.

Споменатата ЕЗА е издадена на 04.07.2022г. от Районен съд Бамберг, Федерална Република Германия. Немските съдебни власти искат предаването на И.Т. за осъществяване на наказателно преследване за участие в организирана престъпна група, компютърни престъпления и измами с причинени щети в размер на 670 000 евро.

Пред съда исканото лице потвърди, че е било служител в кол център, обслужващ немски търговски платформи. Отрече да е извършил описаните в ЕЗА престъпления. Обясни, че миналата година дейността на немския му работодател била преустановена и той останал без работа. Поради това се върнал в своя роден град Пазарджик. Когато преди дни отишъл в полицията да подаде документи за издаване на задграничен паспорт, бил арестуван на гишето. Едва тогава разбрал, че е издирван.

Апелативният съд сподели извода на Окръжния съд в Пазарджик, че опасността за укриване на исканото лице е реална и отчетлива. Прецени обаче, че нейният интензитет не е достатъчен за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Подходящата мярка за неотклонение е следващата по тежест, а именно „домашен арест“, изпълнима посредством устройство за електронно наблюдение. Въззивната инстанция заключи, че тази мярка, която ще се осъществява в дома на бащата на И.Т., би обезпечила срочното и безпроблемно протичане на делото за екстрадиция.

Определението е окончателно.

Подобни статии

Top