Домашен арест за пловдивчанин, търсен от САЩ за пране на пари и други финансови престъпления - DC news

Домашен арест за пловдивчанин, търсен от САЩ за пране на пари и други финансови престъпления

съдебна палата

По-леката мярка бе наложена заради влошеното здраве на пловдивския бизнесмен

Пловдивският апелативен съд взе мярка за неотклонение „домашен арест“ спрямо бизнесмена Петър Михайлов, който е издирван от САЩ по 6 обвинения. Михайлов обжалва днес пред Апелативен съд – Пловдив определената му от Окръжен съд – Пловдив мярка за неотклонение „задържане под стража“ с искане за по-лека.

Прокуратурата поиска да бъде потвърдена мярката за неотклонение „временно задържане под стража“ за срок до 60 дни спрямо бизнесмена, с цел осигуряване участието на лицето в производство по екстрадиция по Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест. От представените от американското министерство на правосъдието документи е видно, че Михайлов се издирва от съд в Ню Йорк, САЩ, за извършването на шест престъпления, за които е повдигнато обвинение срещу исканото лице от страна на американските власти, които представляват престъпения и по смисъла на българското законодателство. Това са престъпления против финансовата, данъчната и осигурителната система, пране на пари (по чл.260в, чл.253 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл.321, ал.2 от НК), за които и в българското законодателство се предвижда наказание лишаване от свобода в размер над  една година. Деянията са извършени през периода 2013-2019 г.

Апелативните магистрати решиха, че отменят определението на окръжния съд като смятат, че с оглед влошеното здравословно състояние на обвиняемия, семейното му положение, трудовата ангажираност и чистото съдебно минало, изискванията на закона могат да бъдат спазени и с по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“.

Определението на Апелативния съд е окончателно.

Подобни статии

Top