Донорска ситуация в Пловдив: 24-годишно момиче дари живот на 7-месечно бебе и три жени

Младата жена от пловдивска област изпаднала в мозъчна смърт, близките й решили да дарят органите й

Четири трансплантации бяха извършени в столицата, благодарение на донорска ситуация в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив, съобщиха от Изпълнителната агемния „Медицински надзор“ (ИАМН).

Навръх Димитровден – 26 октомври, в МБАЛ „Лозенец“ в София са извършени две бъбречни трансплантации на жени на 39 и 25 години. Отново в болница „Лозенец“, посредством сплит чернодробна трансплантация, е даден втори шанс за живот на 7-месечно бебе, а също и на 27-годишна жена във Военномедицинска академия – София.

Донорската ситуация е станала възможна, след като предния ден – 25 октомври, 24-годишна жена от област Пловдив е идентифицирана с мозъчна смърт в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив. Момичето  е било със спонтанно възникнал кръвоизлив в мозъка, довел до необратимо състояние – мозъчна смърт. Близките на жената, независимо от нейната загуба, проявяват милосърдие и решават да дарят органите й. С този благороден акт те спасяват други четири живота въпреки тежката загуба на близък човек. Така се организира транспортиране до ВМА – София за извършване на органната експлантация.

Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ с подкрепата и съдействието на Министерство на здравеопазването на Република България организира и координира цялостната донорска ситуация, уточняват от агенцията.

Оттам изказват благодарност на всички медицински екипи, участвали в донорската ситуация – този на д-р Константин Чифлигаров в УМБАЛ „Свети Георги“, на екипите на Центъра за спешна медицинска помощ в града под тепетата, както и на лекарските екипи, осъществили трансплантациите в МБАЛ „Лозенец“ и ВМА – София.

„Дълбок поклон и съболезнования към близките на починалата, които със своя хуманен жест дариха живот на три жени и едно седеммесечно бебе“, посочват още от ИАМН.

Подобни статии

Top