Донорските карти очакват пловдивчани

Близо 1153-ма българи се нуждаят от трансплантация

Близо 1700 са донорски карти, раздадени от доброволците на Червения кръст в Пловдив към момента. Кампанията на Министерството на здравеопазванети „Да!За живот!“ в града под тпетата имаше две сериозни акции сред хората на улицата, предизвикали сериозен интерес.

„На всяко наше събитие продължаваме да говорим по темата“, сподели специалистът по младежки дейности към организацията Мария Нешева. Отделно – пловдивчани могат да се сдобият с пластика и в офиса на БЧК (ул. „Стойчо Мушанов“ 48) всеки работен ден от 8,30 до 17 часа. „Надяваме се кампанията да накара хората да се замислят и да променим статистиката за нашата страна“, коментира младата дама.

А статистиката не е приятна:

според официалните данни България заема 28-мо място от 28 държави-членки на ЕС по брой трансплантирани хора на милион население. Близо 1153-ма пък са български граждани, нуждаещи се от трансплантация.

Точно заради недостатъчния брой на донорите и честия отказ на близките да дарят органите на починалия, Министерството на здравеопазването стартира Националната кампания за подкрепа на донорството и трансплантацията под мотото „Да! За живот!“. Голямата й цел е да повиши осведомеността на обществото относно същността и значението на органното донорство. В рамките на инициативата са отпечатани и общп 50 000 броя „донорски карти“.

Донорската карта няма юридическа стойност и единствено информира семейството и близките за волята на притежателя й. Крайното решение за доноство – каквото е законовото изискване, може да вземе само семейстото. Затова националната кампания акцентира и върху необходимостта да говорим за донорството с близките си.

1 2

Top