Досегашните лидери на Студентския съвет в УХТ сезират прокуратура, съд и МОН за проведеното Общо събрание (ВИДЕО) - DC news

Досегашните лидери на Студентския съвет в УХТ сезират прокуратура, съд и МОН за проведеното Общо събрание (ВИДЕО)

Според тях проведеното в понеделник Общо събрание е незаконно

Представители на досегашния Студентски съвет в Университета по хранителни технологии (УХТ), който бе сменен на Общо събрание  в университета в понеделник (21 ноември) твърдят, че събранието е било незаконно. Пред журналисти днес те разказаха, че то е било организирано от Съюза на студентите и докторантите в хранителната индустрия и туризма, а тази организация била нелегитимна.

Според досегашния председател на Студентския съвет Пламен Петров той и неговите колеги не били уведомени за събранието, а когато поискали да влязат в залата, не били допуснати. Те твърдят, че събранието било свикано с подписите на 12 души от съвета, а дошлите над 60 студенти, които не пожелали да се запишат в списъците на присъстващите с три имена, лични данни и подписи, не били допуснати до залата.

Студентите обясниха също, че частни гардове охранявали събранието. Според тях решенията, взети от Студентския съвет, са нелегитимни, а новият председател  третокурсникът Любомир Стефанов, е незаконно избран.

Според вече бившия председател, друго закононарушение било заключването на кабинета на Студентския съвет от новото ръководство. По думите на Петров това било самоуправство. Младежът, който тази година е дипломант,  е бил изключен от УХТ заради „уронване на престижа и доброто име на университета“. Той е обжалвал тази мярка в административния съд в Пловдив и твърди, че докато съдът не се произнесе, все още има студентски права.

Колегите му – Иван Костов и Евгени Драганов – зам.-председатели на досегашния Студентски съвет, също не били допуснати до събранието.

„Радваме се, че има такива дейни студенти, но нека всичко е по закон“, коментира младежът.  Заради това той и колегите му от досегашния студентски съвет вече са сезирали МОН, прокуратурата и съда за проведеното общо събрание, което според тях е нелегитимно.

Вижте още във видеото:

Както DCNEWS вече съобщи, вчера новият председател на Студентския съвет Любомир Стефанов излезе с отворено писмо до министъра на образованието, председателя на парламентарната комисия по образование, ръкововството на УХТ и студентите. В него те съобщиха, че Студентският съвет на УХТ е бил сменен по време на проведеното Общо събрание на студентите и докторантите.

УХТ с нов Студентски съвет

Подобни статии

Top