Доц. Ангел Кунчев от Пловдив: Поне 1000 ваксинирани ще трябва да проследим след имунизацията - DC news

Доц. Ангел Кунчев от Пловдив: Поне 1000 ваксинирани ще трябва да проследим след имунизацията

От Пловдив стартира мащабно проучване за ефективността на ваксините

От Пловдив ще започне национално проучване, което ще проследи придобития имунитет след имунизацията с ваксината на Pfizer и и BioNTech.  Целта е да се установи колко дълъг е той, еднакъв ли е при здрави хора и такива с придружаващи заболявания.

„Поне 1000 души трябва да проследим в началото, след имунизацията. Първоначално веднага след ваксинацията, а после на втория, шестия и дванадесетия месец след поставянето на ваксината“. Това обяви в Пловдив главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на извънредна пресконференция в Медицинския университет под тепетата. На нея той,  ректорът на университета проф. д-р Мариана Мурджева и областният управител Дани Каназирева разясниха какви ще са първоначалните стъпки при изследванията за постваксинален имунитет и каква ще бъде системата за проследяване на имунитета на ваксинираните.

„Точно на Pfizer ваксината, когато правеха проучването на 44 000 души в целия свят, имаше при съобщените реакции една, която беше записана при резултатите от изследванията – счупване на лява ръка. Много ясно е, че няма връзка с ваксината, но всичко трябва да се има предвид. Защото не е изключено това счупване да се дължи на факта, че на изследвания временно му е прилошало“, припомни още доц. Кунчев.

„При направени близо милион ваксини в света в рамките на тия няколко дни, и при над 600-700 ваксинирани в България, а днес като броят им може да мине 1000, ваксината показва много добър профил на безопасност. От това, което видях досега, вече е ясно, че реакциите са много малки, най-много лека болезненост в ръката в рамките на няколко дни. Но между нас има имунизиран човек – проф. Мурджева, тя също може да каже“, обясни  още главният държавен санитарен инспектор.

Ще се търси ефектът при различните възрастови групи и какви са страничните реакции

По думите му много е важно лекарите да знаят как ваксината работи при  тийнейджъри, при хора на средна възраст и при възрастни.

„Всички ваксини имат някакъв процент нежелани реакции, въпросът е колко тежки са те и каква е честотата им. Ако говорим за леко повишаване на температурата, леко неразположение и болки в мястото на убождане на ръката, това са леки реакции. По-трудната част от научна гледна точка е проследяването на имунитета. То ще започне, когато започне масовата имунизация – до 2-3 месеца. Но за да започне, трябва всичко да се уговори като дизайн, лаборатории, мерки и т.н. То трябва да се осигури и с бюджет“, посочи доц. Кунчев.

Изследванията ще са насочени в две посоки

Според ректора на МУ-Пловдив проф. д-р Марияна Мурджева изследванията ще бъдат насочени в две насоки.

„Хората ще бъдат изследвани за наличие на антитела и за наличие на специализирани клетки, които могат да атакуват вируса. Но за това ще е необходим много сериозен преданалитичен етап. Хората ще трябва да бъдат класифицирани по пол, по възраст и по съпътстващи заболявания“, подчерта проф. Мурджева.

Тя съобщи, че тези дни е имало съвместна онлайн среща на имунолози от всички големи имунологични центрове в страната. Засега имало потвърждение от големите центрове – в МУ Пловдив, София, Националния център по паразитни болести, Центъра в александровска болница и в Стара Загора за участие в изследванията.

1 2

Подобни статии

Top