Доц. Ангел Кунчев в Пловдив: Ако някой има резервация за море за юли или август, да не я отменя! (СНИМКИ и ВИДЕО)

Главният здравен инспектор на България доц. д-р Ангел Кунчев посети днес Четвъртък пазара в Пловдив и остана приятно изненадан от организацията, която бе създадена там. Той обиколи тържището и разговаря с търговците, а накрая си тръгна и с подарък от един от производителите. След обиколката си доц. Кунчев отговори на въпросите на пловдивските журналисти. Ето какво каза той:

– Доц. Кунчев, как карате без заплата?

– А, моята заплата е последната грижа на държавата и здравната ни система. Няма значение каква е заплатата ми. Аз даже не съм гледал решението за това. И така да е, каквото за другите, това и за мен, това не е проблем, ще се справим!

– Казват, че болниците изцяло са съсредоточени в коронавируса и не се обръща внимание на други пациенти…

– Сигурно има и такъв елемент, но пък същевременно няма отказана спешна помощ на който и да е досега. Още когато се появиха първите случаи в Габрово и Плевен, ние се убедихме, че няма логика да се затварят болници. Най-много 24 часа и то отделението, в което е възникнал случая. Прави се дезинфекция, прави се организация, всички останали отделения продължават да работят, но не планово. Това, което може да се отложи, препоръчвам на хората да го отложат. В момента да се завираш по болници не е най-удачното решение.

– Има ли недостиг на лекарства за хронично болните?

– Към момента няма недостиг на лекарства за хронично болните. Има такива опасения, защото част от доставките стават все по-трудно поради затрудненията в трафика, най-вече в самолетния, но и се опитва ЕС да организира зелени коридори, но и бавенето е значително. Но нямаме засега сигнал да липсва определено лекарство.

– Хигиенните мерки как са тук според вас?

– Хигиенните мерки тук са много добре. Прави ми впечатление, че там, където не са затваряни пазарите – и в Стара Загора, и тук, е създадена много добра организация. Ако самите хора спазват, няма да се налагат по-тежки ограничителни мерки. На мен ми се иска, един страх имам, че ако се успокоят малко хората и дойдат двата празника – Цветница и Великден, може да направим някаква беля. Молбата ни е, толкова устискахме един месец, да продължат още две седмици, за да не стане по-лошо. А иначе аз бих препоръчал, ако някой има да прави резервация за море за юли, за август, да не я отменя, защото имам надежда, че ще може да я осъществим. Така или иначе нещата, ако гледаме примера на Китай и другите страни, които минаха, в Италия, Испания, където започнаха вече нещата да се оправят – не само, че няма увеличение, а има намаление на случаите. Смятам, че в един обозрим период от два-три месеца ще можем да минем през пика и постепенно да нормализираме и да има отпускане и отпадане на мерките.

1 2

Подобни статии

Top