Доц.Атанас Мангъров: Затварянето и отварянето на държавата е политическо решение, без да има медицински основания!

Доц.Атанас Мангъров e водач на листата на АБВ в 4 МИР Варна и в 23 МИР София град

Целта на  управляващите е насаждане на страх  и отблъскване на хората да отидат до урните тази неделя.

1. Доц. Мангъров, допуснахме ли поредната грешка с въвеждането на нов пълен локдаун заради разпространението на коронавирус?

За въвеждането на локдаун трябва да има сериозни основания и елемент на спешност. Поредното затваряне  у нас се обяви, но влезе в сила едва няколко дни по-късно. Ако не се прави незабавно, значи не е спешно. Вижда се, че в тези страни, в които има локдаун от месеци, съществена промяна в броя на заразените няма. Визирам Чехия, Испания, Великобритания, даже и Германия. Нещо повече – само преди дни Германия  съобщи, че затваря всичко в страната.  Ден след това канцлерът на страната се извини на народа и отмени пълната забрана поради очевидното безсмислие на този тип действия.

Цялата тази история със затварянето и отварянето, не само у нас, но и по света е чисто политическа. Тя няма медицински основания.

От самото начало казах и продължавам да твърдя, че докато вирусът не премине през 70 % от населението,пандемията няма да си отиде.

Ваксините по принцип са нещо много хубаво. Те са създадени, за да ни пазят. Но ваксините срещу COVID-19 не са изпитани по правилата на изкуството.

Освен това в България ваксинацията протича много скромно.  Все още не е ясно дали тези, които  се ваксинират не продължават да разпространяват вируса, което на практика прави ваксинацията безсмислена.

По тези ваксини има много неясноти, те бяха създени много набързо.  Аз не отричам, че чрез прилагането им ще се постигне някакъв положителен  ефект. Въпросът е в това, че в нашата страна дозите, които са направени са малко и този положителен ефект, който очаквахме не се оправдава засега.

2. Кои са основните пробойни, които „лъснаха” в здравната ни система с пандемията от COVID-19?

Доболничната помощ показа,че е напълно неадекватна и не  може да реагира на подобни тежки здравни кризи. В момента се вижда, че всеки, който се окаже, че е с положителен тест и е заразен и има малко по-тежки симптоми трябва да бъде хоспитализиран.Постъпването в болница  на практика се оказва единственият вариант болен от COVID  да получи адекватна помощ и лечение. Личните лекари се уплашиха, започнаха да лекуват по телефона. Това не е достатъчно за навременно и точно лечение.

Второ,  нашите болници  имат интерес да приемат повече болни и то, колкото е възможно  в по-лека форма на заболяването.

Защото цената на клиничната пътека е една и съща, незаависимо от степента на страдание на болния от коронавирус. Е, кой ще предпочете тежък случай, лечението на когото трябва да мобилизира голям екип от специалисти?

В това състояние на препълване на болниците, НЗОК не предприема мерки, за да облекчи начина на изпълнение на клиничната пътека . Те продължават да държат на всички , бих ги нарекъл безсмислени в по-голямата си част разписани дейности, в хода на лечението на един болен от COVID  пациент. Да се правят задължителни изследвания, снимки, задължително да се чака определен срок от време. Това прави нашата здравна система много ригидна. Такава система трудно се приспособява към обстоятелствата и ние сме свидетели на това.

Начинът, по който се изпълняват клиничните пътеки, в този случай, трябва да се облекчи. Какво имам предвид – да се даде възможност на болниците да изписват пациенти, които са подобрили здравословното си състояние по-рано от времето, определно със сроковете по клинична пътека.

3. Резонно е следващият въпрос да бъде какви промени трябва да направи новият парламент в областта на здравеопазването?

Първата стъпка, с която трябва да тръгне преобразуването в здравната система е  разделянето на заплащането на труда на медицинския персонал от плащането по клинична пътека и стойността на лечението. Сега се получава така- колкото по-скъпо струва една клиничната пътека, толкова по-високо е възнаграждението на лекаря. Това са неоправдани разходи.

Промяна трябва да има и в начина на финансиране на здравната система. Парите постъпват чрез здравно-осигурителната вноска. Според статистиката 1, 4 милиона души в страната в момента са здравно неосигурени и при нужда лечението им се поема от останалите, които са редовни и съвестни платци.  Отделно, държавата не си изпълнява ангажиментите по осигуряването на децата, пенсионерите и служителите, които са на държавна издръжка.

Аз смятам, че средствата, които издържат здравната система в страната трябва да се събират чрез данъците.

Отново ще повдигна въпроса за национална здравна карта. Тя трябва да определи от колко лечебни заведения за болнична помощ има нужда, колко лекарски практики  и от какви специалности.

Освен това, предлагаме да се премахне основната догма в нашето здравеопазване, а именно разделянето  на  доболничната от болничната помощ. Стана ясно, че в този си вид  доболничната помощ не функционира адекватно.

Доболничната помощ трябва да бъде организирана около МБАЛ или около достатъчно големи здравни центрове, които имат възможност да осигуряват денононощно здравно обслужване седем дни в седмицата.

Когото един лекар от доболничната помощ знае, че зад гърба му стои клиника, в която има специалисти, които са в състояние да осигурят спешна помощ по всяко време,  това ще даде по-голяма сигурност и възможност да лекуват и по-тежки случаи в домашни условия.

Трябва да има преливане на специалисти от доболничната помощ, които да работят и в болницата и обратно. Защото специалистите, които участват само в доболничната помощ на практика се деквалифицират. Тези , които са само в болницата, губят практика с работата в медицинските центрове.

Не на последно място, но Наредбата за специализация на младите лекари също трябва да се промени. Сега, за да вземе един млад лекар специалност, трябва сам да си намери някой, който да му плаща две средни работни заплати. Това обикновено са университетските болници. Отивайки там на работа,в доста случаи,  специализантът  получава по –висока заплата от лекарите, които са назчначени в лечебното заведение.

Досегашната практика налага  и трудова миграция. Често, за да специализира,  се налага лекарят да напусне родното си място, близки, приятели и да отиде за 4 години в УМБАЛ в някой от областните градове, където обикновено го използват основно за писмена дейност.

Аз съм на мнение, че младите лекари трябва да имат възможност да придобиват специалност по месторабота, като единствено полагат изпитите си в УМБАЛ.

4. Какви изводи си направихте, един месец вече сте сред хората, от малки населни места до областни градове? Виждате ли желанието им за промяна или по-скоро апатия и липса на вяра?

Наблюдавам страх и смирение. Това е страшно. 10-дневният локдаун допълнително наложи още повече послушанието. Повторното затваряне на държавата точно за 10 дни и проектното вдигане на мерките два дни преди изборния ден е удобно политическо решение на управляващите за насаждане на страх  и отблъскване на хората да отидат до урните тази неделя.

Надявам се, че хората няма да се поддадат на тези манипулации. Защото виждам хора, които са уплашени, но виждам и такива, които са ядосани. И те ще излязат да гласуват, въпреки всичко.

5. Вашата номинация за народен представител предизвика противоречиви коментари , бяхте между „осана”  и  „разпни го”. Влизате в политиката, защо? И защо от ПП АБВ?

От самото начало на пандемията, която започна през март миналата година имам ясна визия за овладяване на проблема и не съм променил мнението си вече една година. И това го изразявам всеки ден, срещайки се с хората по различни населени места, както и в предизборните дебати с моито опоненти.

Не съм член на АБВ. Аз съм с тях и те са с мен. Оказа се, че аз съм от едната страна на бариерата, а там е доста пусто. Едни от малкото, които бяха там, бяха хората от АБВ.

Ако моята цел беше единствено да вляза в политиката и да бъда част от следващия парламент, повярвайте ми, щях да избера по-печеливш ход…

6. Колко е важно да се гласува на тези избори? Към какво ще призовете хората, дни преди изборите?

Ще кажа така: Нека всеки от нас да помисли добре. Предстои важен избор и тази неделя трябва всички с право на глас, да отидем до урните.

Предстои ден за размисъл. Нека не се поддаваме на предразсъдъци, а да отсеем кое е важно за всеки от нас. И да си дадем сметка, че тези хора, които управляват по такъв безумен начин тази епидемия са същите, които управляват страната вече повече от 15 години.

Ако тази неделя не излезем и не гласуваме, всъщост ние за пореден път ще изберем статуквото и настоящото положение, което през лятото ни изкара на площада!

За нормален живот и работеща държава – гласувайте с номер 6 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Подобни статии

Top