Доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор на УХТ: Изборът на вино е част от бита и културата

Възпитаниците на УХТ имат отлична реализация във винарския сектор не само у нас, но и в чужбина

Доц. Христо Спасов е зам.-ректор на учебна дейност и академичен състав на Университета по хранителни технологии. Ръководил е катедра ”Технология на виното и пивото” за мандати 2012-2016 г. и 2016-2020 г. Бил е председател и член на Техническа комисия за организиране и провеждане на Национални дегустации на вина в рамките на фестивала на виното “Винария” за периода 1993-2000 г, както и председател на комисия или дегустатор в различни национални и международни дегустационни конкурси в периода 2000-2021 г. в България. Членува в Съюза на енолозите в България (СЕБ) от 1994 год., а в периода 1996-2000 г. е част от УС на СЕБ. През 2003-2006 г. е председател на КС на СЕБ.

– Доц. Спасов разкажете ни накратко – каква е историята на виното?

– Тази история е много дълга и има  различни прочити в световната история. Ще кажа само това, че от момента, в който свещеният плод на лозата паднал в основата й, е дал начало на течност, която е приближила хората до боговете, а виното е станало неотменим и основен елемент в човешкия бит, култура, вяра и страст. Тя е съпътствала човека от раждането до смъртта му, вплетена  е в обредите на  различните народи, давала е стимул и вдъхновение на мислители, философи, духовници, патриции и просто хора – това е историята на виното.

– Има ли някаква специална тайна при производството на хубаво вино?

– Тайната за създаването на качественото вино е концентрирана в няколко посоки – наличие и подбор на качествено грозде от потенциален сорт, знание за процесите, които лежат в основата на винопроизводството и накрая, но не на последно място ясна идея за стила на виното, което искаме да получим, вдъхновение и настойчивост да постигнем набелязаната цел.

– Пие ли вино българинът или предпочита по-концентрираните напитки?

– Факт е, че се консумират повече високоалкохолни напитки – ракии, водки, мастика, уиски. Но в последните 10-15 години се забелязва тенденция за нарастване на консумацията на вина и то от качествения сегмент. Все по-често младежи и хора на средна възраст се насочват към замяна на концентратите с консумация на вина, умело съчетани с храна и в обстановка, позволяваща пълноценна изява на сензорния им профил. Редица институции, браншови организации, учебни заведения и клубове по интереси пропагандират винената култура, ползата от умерената и информирана консумация на вина, различните сортове и стилове вина както у нас, така и в целия винарски свят.

– Разкажете малко за най-популярните. А кои са най-предпочитаните български сортове?

– В световен мащаб се произвеждат вина от много и различни сортове. Най-популярните и широко разпространени са белите вина от сортовете Шардоне, Совиньон блан, Мускат отонел, също Ризлинг, Траминер, Вионие и други.

От червените сортове много популярни са Каберне Совиньон, Каберне фран, Мерло, Сира, Пино ноар, а също Малбек, Карменер, Пинотаж, Темпранило, Санджовезе.

За България специфичните бели сортове са  Мискет червен (това е бял сорт грозде), Димят, Врачански мискет, Тамянка, а от червените – Мавруд, Рубин, Широка мелнишка лоза, Гъмза. Трябва да подчертаем, че в последните години все повече се създават марки купажни вина, в които се търси съчетаване на характеристиките на два и повече сортове и се поддържа сходен сензорен профил през различните реколти чрез вариране на процентното им участие.

– Как да избираме вино? По какви критерии можем да оценим едно вино?

– Изборът на вино е много индивидуален акт, зависи от предпочитанията, нагласата на консуматора, но също и от степента на неговата информираност. Бих препоръчал първо да се уточни ценовата група, в която ще търсим вино, после дали искаме бяло или червено, дали да е плътно или по-леко, дали да е контактувало с дървесина, дали да е младо или остаряло. Трудно се дават съвети, защото това, което е отлично вино за един, не е нещо особено за друг. Затова бих търсил „виното, което най-много ми допада”, а не „най-хубавото вино”.

– За какво е знак цветът на виното? Чували сме, че мътният цвят например,  говори за някакъв дефект.

– Цветът на виното носи удоволствие за очите, той трябва да е чист, жив, искрящ. При белите вина обикновено е златист, зеленикавозлатист или наситенозлатист, а при червените ярко рубинен или черешовочервен. При по-старите червени вина, особено тези отлежали в бъчва, цветът е керемиденочервен и е белег за благородство. Нечистите нотки в цвета, най-често кафеникави, говорят за окисленост на вината и би следвало консуматорът да не ги избира.

1 2

Подобни статии

Top