Доц. Кунчев: Ликвидирани са огнищата в Доспат, Сърница и с. Изгрев, Шуменско (ВИДЕО)

30 семейства от Столипиново и Шекера са участвали в представителното проучване за Пловдив

Средно само 2% от изследваните в представителното проучване за Пловдив за имат антитела срещу коронавирус.  Това сочат окончателните резултати от проучването, които детайлно бяха представени от д-р Савина Стоицова от Националния център за заразни и паразитни болести. Д-р Стоицова бе ръководител на мащабното изследване на 1089 души под тепетата.

Тя припомни, че са изследвани две групи хора – 200 души от рискови групи – предимно медици и граждани от 553 домакинства, подбрани на напълно случаен принцип от различните квартали на града под тепетата.

Резултатите! Средно 2% от пловдивчани са имали досег с коронавируса (ВИДЕО)

3% от изследваните от рисковите групи, т.е. 6 души,  са се срещали с вируса и вече имат антитела. 1,08% (6 души) са пловдивчани, които също имат антитела. Общо 19 са участвалите в проучването с антитела за коранавирус, като 7 от тях са изследвани по тяхно желание. „Това са хора, които са се прибрали от чужбина и са предполагали, че може да са преболедували или поне да са имали досег с вируса COVID-19“, поясни областният управител Дани Каназирева.

Така средният процент на срещалите се с вируса е 2%, обясни д-р Стоицова. По думите й прочуването в Пловдив осигурява представителност по няколко критерия – географско разпределение, поведенчески фактори и възрастова група.

В проучването са участвали над 20 семейства в Столипиново и 10 в Шекер махала. Всички изследвани от тези квартали не са имали досег с коронавируса, поясни Каназирева.

„На практика ниският резултат означава, че това, което правим в момента като мерки, е правилно. ако бяхме изпуснали вируса и помогнали той да се разпространи, щяхме да имаме картина като в Швеция“, коментира главният държавен санитарен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Според него 98% от хората в Пловдив са податливи на COVID-19, тъй като не са се срещали с него.

1 2

Подобни статии

Top