Доц. Мангъров: Тази ваксина е недостатъчно изпитана и е рисковано да се въвежда масово

 Няма да се ваксинирам, тъй като имам антитела, посочи вирусологът

„Не съм се ваксинирал и няма да го направя по две причини – едната е, че имам антитела, защото изкарах вируса безсимптомно. Аз съм сред тези 80% от хората, които са изкарали този вирус и човек като мен, чиято имунна система се е сблъскала с антигенната цялост на този вирус, няма нужда да се ваксинира“, обясни доц. д-р Атанас Мангъров – директор на COVID-клиниката към Инфекциозна болница, пред bTV.

Като друга причина да не се ваксинира той посочи, че тази ваксина още е недостатъчно изпитана и според него да се въвежда в масова употреба е много рисковано.

„Клиничното проучване на тази ваксина е започнало на 29 април тази година и е вкарана в употреба в края на ноември месец. Това са седем месеца. Ваксината за рака на шийката на матката е създадена от 1981 г. до 2006 г. и за нея още има резерви“, обясни Мангъров.

Шефът на COVID-клиниката към Инфекциозна клиника обясни също, че е разговарял с премиера Бойко Борисов в  прав текст и му е каза, че няма да се ваксинира.

Той посочи, че е „за“ ваксините и самият той е ваксинирал няколкостотин души, но трябва да има основания, да се прави такова нещо.

Мангъров препоръча на всички, които се страхуват или са в рисковата група, да се ваксинират

„За да се спре епидемията, трябва да се достигне до колективен имунитет. Единият начин, който го играем в момента, човек се заразява, образува си антитела и не се разболява вече. Вторият начин е като се направи ваксина, само че тази ваксина е нова и има много рискове, които няма как да се установят за три-четири месеца“, заяви доц. Мангъров.

Той отправи съвет към всички хора, които са в рисковата група, да се ваксинират. Пред тях стоят две възможности – да се разболеят с всички произтичащи рискове или да поемат риска за ваксината, каза доц. Мангъров.

„Целта на ваксината е да се предпазят хората да се разболеят от това нещо, всеки, който го е страх, да вземе да се ваксинира“, отбеляза той.

Подобни статии

Top