Доц. Мангъров в Пловдив: Безсмислено ловим хора с PCR тестовете! (СНИМКИ)

Инфекционистът взе участие в дискусия на тема „COVID-19 в настоящето и въпросът за бъдещето“

Статистиката, която всяка сутрин ни се представя по медиитеq е манипулативно представяне на цифри. Това не са реални данни, защото никой не обяснява какво стои зад тези – тестовете на нови хора ли са, на колко от тези хора им няма нищо, колко от тях трябва да останат вкъщи и колко трябва да бъдат хоспитализирани. 145 души, които са настанени в интензивните отделения, са тези, които наистина боледуват от коронавирус.“

Това обясни пред пловдивчани доц. Атанас Мангъров, който взе участие в дискусия на тема „COVID-19 в настоящето и въпросът за бъдещето“. Инфекционистът се срещна с хората в Дома на културата „Борис Христов“ и отговори на въпросите им за протичане на заразата, лечението и противоепидемичните мерки, наложени у нас. Още в началото доц. Мангъров заяви, че на дискусията присъства като лекар.

Вирус има, той е нов за нас, но не мисля, че е създаден изкуствено. Хубавото е, че той не е опасен за младите, здравите и силните. Той е заплаха само за една определена възрастова категория, която има сериозни други придружаващи заболявания. Но ако един възрастен човек е в добра физическа форма, лекува адекватно останалите си болести, за него вирусът не е толкова страшен.“

Според доцента голяма част от хората, които лежат в „ковидарниците“ могат да се лекуват у дома

Той аргументира твърдението си с факта, че едва 4-5 % от заразените имат симптоми, които налагат хоспитализацията им. При 80 % от случаите заразата протича безсимптомно, при 15 на сто се проявяват грипоподобни състояния, характерни за студените месеци.

Лекарите трябва да осъзнаят, че при тези 15 % от заразените инфекцията протича по-продължително време  и острата фаза трае около две седмици. През този период имаш температура, лошо ти  е, отпаднал си. Но това не налага задължително вкарване в болница. Това трябва да разберат лекарите, за да могат адекватно да се отнасят към болните. Защото когато един такъв болен на 8-9 ден продължава да се чувства неразположен, да вдига температура, обикновено се стига до хоспитализация. В значителна част от случаите обаче това не е задължително. Много често се правят снимки, при които се откриват белодробни изменения, но тук става дума за вирусна инфекция на дихателната система, която не се лекува с антибиотици.

По думите му в повечето случаи  при лечението на COVID-19 антибиотиците нямат ефект

Това е все едно да си гипсирате крака, преди да го счупите, за да се предпазите. Може да го направите, но е тъпо„, коментира начина на лечение доц. Мангъров в свой стил. „Антибиотиците имат ефект само, когато се добави вторична бактериална инфекция, което се случва в сравнително малък процент от случаите. Но всички хоспитализирани са на един или два антибиотика. Реално ние им даваме тези антибиотици, за да профилактираме вторичните бактериални усложнения. Антибиотиците обаче нямат профилактично действие. Не можете да лекуване нещо, което го няма. Много важен елемент в лечението на тези хора е, че те трябва да бъдат на максимално щадящ режим. И най-важното – да получават психологическа подкрепа.

1 2

Подобни статии

Top