Доц. Нина Найденова: На такова място няма как да има сграда с представителни функции каквато е Операта - DC news

Доц. Нина Найденова: На такова място няма как да има сграда с представителни функции каквато е Операта

Директорът на Опера Пловдив с коментар за предложения от общината терен за сграда на Пловдивската опера

„Благодарим на Общината и на г-н Здравко Димитров за това, че ни предлагат такова пространство! Дълго чакахме за него, но няма как да не бъдем обективни. На такова място няма как да има сграда с представителни функции каквато е Операта“. Това заяви пред журналисти директорът на Пловдивската опера доц. Нина Найденова днес по повод предложението на кмета да даде терен до Колодрума за изграждане на Дом на пловдивската опера.

Припомняме, че преди два дни градоначалникът направи предложението си чрез писмо, изпратено до председателя на фондация „Дом за Пловдивската опера“ Любозар Фратев и с копие до Директора на Държавна опера – Пловдив и до Министъра на културата, кметът Здравко Димитров излага становището на администрацията за безвъзмездно предоставяне на терен, на който може да бъде изградена бъдещата сграда на Операта.

Общината предлага терен до зала „Колодрум“ за сграда на Пловдивската опера 

„Пространство, което събира гости от целия град, делегации, туристи, творчески събития, конференции… Винаги, и като нагласа на града и на общността, винаги Главната улица води до тази представителна сграда. Асоциацията, която ще се наложи там е до един нефоункциониращ спортен комплекс да има сграда, която при всички положения, ако е там трябва да смени своите функции. В Европа такъв тип изнесени центрове за сценично изкуство са, за да интегрират общности, за да образоват, за да имат социални функции. Това не мисля, че е предназначението към момента на програмите на Опера Пловдив. Мисля, че е крайно неудачно за функциите ни. Там би било прекрасно да се направят ателиета и фабрики за производство на декори и костюми, но в обкръжение на гора, строителен магазин, магазини за дрехи с ниски цени и индустриална зона, една такава сграда няма да стои добре“, коментира доц. Найденова.

Подобни статии

Top