Доц. Нина Янчева: Новият щам на коронавируса не обезсмисля ваксината

Не доказано, че тези мутации променят хода на пандемията и тежестта на заболяването, посочи тя

Скоростта на заразяване с новия щам на коронавируса се увеличава със 70%. Репродуктивното число се увеличава с 0,4. Един човек може да зарази други седем според анализите на лабораторните резултати, обясни пред bTV доц. Нина Янчева – ръководител катедра по Инфекциозни болести в Медицинския университет в София.

Този щам е познат от месец септември, посочи тя.

„Това, което е алармирало учените е, че от 41 до 50 седмица на тази година, броят на заболелите значително се увеличава. Когато анализират вирусите, които се изолират, установяват, че този щам е повече от 50%“, уточни доц. Нина Янчева.

По думите й се знае, че като цяло че коронвирусите мутират, но се смята, че мутират значително бавно. „В случая мутацията е бърза и затова алармират и учените. Не доказано, че тези мутации променят хода на пандемията и тежестта на заболяването“, отбеляза тя.

„По-различното в случая е скоростта на заразяване, ясно е че заболелите са млади хора под 60-годишна възраст. Тежестта на заболяването е не е по-голяма и няма по-висока смъртност“, обясни доц. Нина Янчева.

„След като се забави реакцията на институциите след първите случаи на новия вирус в Китай, сега мерките са много по-бързи и по-агресивни, за да се ограничи някаква предполагаема опасност, но тя не е ясна за момента“, коментира тя.

Според доц. Янчева вероятно новият щам е достигнал и до други страни в Европа – има данни за Нидерландия, Дания, за Австралия включително.

„За момента няма данни, че новият щам обезсмисля ваксината, защото ваксината подобно на естественото заболяване води до образуването на неутрализиращи антитела и на клетъчен имунитет. Мутациите водят до промяна на прикрепване на вируса към клетките, но това не би довело до пълно блокиране на ефекта от ваксината“, заяви доц. Нина Янчева.

„В нашата страна антиваксиналните течения са доста широко застъпени. Не знам каква част от населението се убеди, че тази болест може да протече тежко и ваксината е единственото средство, което би могло да ограничи и да контролира пандемията“, каза доц. Нина Янчева.

Снимка: стоп кадър bTV

Подобни статии

Top