Довършват зоопарка, но пускането му се отлага (ВИДЕО)

Пловдивският зоопарк може да бъде довършен за 20-30 дни.

Няма проблем той да бъде финализиран до Акт 15, съобщи днес пред журналисти кметът Иван Тотев. За да бъде пуснат в експлоатация обаче ще се чака решението на Върховния административен съд по жалбата на екозащитните организации, според които част от зоокъта попада в зоната, защитена по „Натура 2000“.

Според градоначалника няма никакъв проблем обаче зоологическата градина, строителството на която в момента е спряно с Акт 10, да започне отново и до няколко дни ще се вземе решение какво точно да се прави.

Според кмета от страна на РДНСК няма да има спънки строителството да продължи.

„Очакваме да не бъде насрочено делото чак догодина от ВАС. Делото е пак за същото – пак за РИОСВ. Виждате, че винаги печелим. Общината може да спечели това дело, но някой може да жали на друга инстанция. Няма да спечелят еколозите, те не са прави“, коментира кметът. И допълни, че на територията на зоокъта няма терени, които да попадат в Натура 2000.

Кметът каза още, че се предвижда да бъдат обявявани малки обществени поръчки за доставка на по-екзотични животни. По думите му част от животните ще дойдат от други зоопаркове, което било нормална практика.

Предстои да се довърши оградата на хабитата на мечките, както и да се работи по хабитата на видрите. Това обаче щяло да стане бързо, добави Тотев.

Подобни статии

Top