Дойде Видовден. Вижте кой празнува имен ден!

Днес е Видовден

В деня на библейския пророк Амос българите отбелязват Видовден. Празникът е свързан с култа към слънцето и почитането на Видьо, езическо божество, господар на градушките.

Старо поверие е, че природните стихии идвали като наказание за греховете на хората. Тези, които правели добрини, били благословени, а лошите, завистивите и алчните – наказвали заради делата им. Оттам идва и старата приказка “Скоро ще дойде Видовден”.

Традицията повелява на Видовден да се става рано, слънцето да те огрее за здраве. Момите мият косите и лицата си с видовденска вода – за да весели и засмени. Баячки и врачки правят магии и заклинания за щастлив брак, късмет и благополучие в семейството.

Видовден се почита и в други страни по света. Празникът е посветен на свети Вит. Той е покровител на актьори и танцьори, на болните от епилепсия и пази хората от змии, гръмотевици и градушки.

Имен ден имат мъжете, кръстени на св. Августин

Православната църква почита днес и паметта на Св. Августин Блажени.  Той бил една от най-важните личности в развитието на западното християнство. В римокатолицизма той е светец и Отец на Църквата, както и патрон на Августинския монашески орден.

Имен ден днес празнуват всички с името Августин.

Подобни статии

Top