Дойде Видовден. Вижте кой празнува имен ден! - DC news

Дойде Видовден. Вижте кой празнува имен ден!

Днес е Видовден

В деня на библейския пророк Амос – 15 юни, българите отбелязват Видовден. Празникът е свързан с култа към слънцето и почитането на Видьо, езическо божество, господар на градушките.

Старо поверие е, че природните стихии идвали като наказание за греховете на хората. Тези, които правели добрини, били благословени, а лошите, завистивите и алчните – наказвали заради делата им. Оттам идва и старата приказка “Скоро ще дойде Видовден”.

Произходът на празника се свързва с легенди и предания от езически времена. На тази дата се почитат двамата светци Елисей (Лисе) и Вартоломей и тяхната сестра Вида. Това е денят за предпазване от градушки и други природни бедствия. Елисей и Вартоломей, както и Герман (също смятан за техен брат) са известни още с името „светците – градушкари”, които изпращат природни стихии, най-вече градушки. Те поразяват провинилите се, които заслужават наказание.

В народната митология Вида е своеобразният образ на възмездието.

Смята се, че Вида „види“ пакостите, които са сторили двамата светци и ги наказва. Може да се търси връзка между действията на Вида спрямо братята й и народните вярвания, че градушката (както и другите природни бедствия) идват като божие наказание за извършен грях. Прието е още, че това християнско по произход схващане поражда и израза: „Ще дойде Видовден“, т.е. ще има възмездие за провинилите се.

Вида разделя правото от грешното, а денят се приема като еманация на Страшния съд. Хората вярват, че дори и да има забавяне (забравяне) на правдата, тя идва на Видовден и тогава сметките се уреждат: „Господ забавя, но не забравя!“.

Прието е, че на този ден не трябва да се подхваща никаква работа, за да не се разгневят светците градушкари. Видовден се празнува също за здраве на очите и против слепота.

Традицията повелява на Видовден да се става рано, та слънцето да те огрее за здраве.

Момите мият косите и лицата си с видовденска вода – за да весели и засмени. Вълшебната вода се събирала от росата по растенията. Вярвали са, че тази вода ще направи косите им по-буйни, а лицата им по-красиви. Отрязвали са три стръка от растението шавар и са го наричали с имената на младежите, които харесват, вярвайки, че до края на годината ще се задомят за този младеж, чийто стрък е пораснал най-висок.

Младите момичета изнасяли дрехи от чеиза си и ги простирали по оградата на къщата, в която живеят, за да ги огрее слънцето и да ги видят момците и съседите. Баячки и врачки правели магии и заклинания за щастлив брак, късмет и благополучие в семейството.

Видовден се почита и в други страни по света. Празникът е посветен на свети Вит. Той е покровител на актьори и танцьори, на болните от епилепсия и пази хората от змии, гръмотевици и градушки.

Православната църква почита днес и паметта на Св. Августин Блажени.

Той бил една от най-важните личности в развитието на западното християнство. В римокатолицизма той е светец и Отец на Църквата, както и патрон на Августинския монашески орден.

Имен ден днес празнуват всички с името Августин, както и Видо, Вида, Виден, Видена, Виделина, Видослав, Видослава, Видостин, Видостина, Видела.

Снимка: shutterstock.com

Подобни статии

Top