Доживотни присъди без замяна за атентаторите от летище Сарафово

Двамата терористи бяха осъдени задочно, издирват ги с червена бюлетина на Интерпол

Доживотни присъди без замяна наложи Специализираният наказателен съд на двамата атентатори от летище Сарафово Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. Съдът уважи и гражданските искове за причинени неимуществени вреди на загиналите петима израелски и един български гражданин, както и за множеството пострадали по време на атентата в размер на общо над 100 милиона лева.

Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж получиха максималните присъди от по 10 години лишаване от свобода и за използването на неистински официални документи – фалшиви свидетелства за управление на МПС от щата Мичиган и карта за социално осигуряване, с цел да прикрият самоличността на българска територия.

Най-тежката присъда поиска прокуратурата за атентаторите от Сарафово

Съдът прие, че събраните писмени, гласни и веществени доказателства сочат по категоричен начин, че Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж са авторите на организирания терористичен акт срещу израелски туристи на българска територия. Показаха, че двамата подсъдими с австралийски и канадски паспорти са от ливански произход и са имали връзка с радикалното крило на шиитската групировка Хизбула.

Припомняме, че на 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току що бяха кацнали на летище „Сарафово“ в Бургас, стана мишена на терористична атака. При кървавата баня загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса – български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души. На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах – австралийски и ливански гражданин, и Хасан Ел Хадж Хасан с канадско и ливанско гражданство. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в ШИС по канала на Интерпол с червена бюлетина.

Решението на Специализирания наказателен съд не е окончателно и може да се обжалва пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Top