Драгомир Заков: Винаги ще има кой да пази българското небе! (ВИДЕО) - DC news

Драгомир Заков: Винаги ще има кой да пази българското небе! (ВИДЕО)

Военният министър посочи, че в актуализацията на бюджета пари за армията ще има, особено за социалния пакет за военнослужещите

Американски изтребител F-15 кацна в авиобаза „Граф Игнатиево“. Това потвърди пред журналисти в Пловдив министърът на отбраната Драгомир Заков. Той съобщи, че бойните самолети на партньорите от НАТО няма да бъдат разполагани на наша територия, а ще участват в мисията Air Policing от своите бази в съседните страни.

На въпрос на журналисти, свързан с охраната на въздушното пространство след края на участието на нидерландските Военновъздушни сили, министърът на отбраната Драгомир Заков заяви:

„Винаги ще има кой да пази българското небе, и в момента също има, в лицето на българските Военновъздушни сили“.

Министър Заков уточни, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съюзниците по различни начини, в рамките на НАТО. По думите му, в момента текат различни операции на НАТО, които включват подкрепа по охраната на българското небе, в които не се прилага стациониране на самолети на съюзниците по български летища. Сред тях е и т. нар. Air Policing от дистанция, разясни министър Заков.

Той посочи, че продължава обсъждането на различни варианти за подсилване на охраната на българското въздушно пространство със сили и средства на съюзниците.

Военният министър определи като хибридни информациите, че няма кой да пази родното небе, след като на 31 май приключи мисията на нидерландските F-35, които бяха базирани в Граф Игнатиево и те вече не са на територията на България.

„В дискусия с Министерството на финансите ще се реши какви средства да бъдат отпуснати за отбраната при актуализацията на бюджета“, съобщи още той. И посочи, че пари за армията ще има, особено за социалния пакет за военнослужещите, включително и за увеличение на възнагражденията им. Заков обаче отказа да говори с цифри на този етап.

Снощи от публикация в „Туитър“ стана ясно, че американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза „Граф Игнатиево“ като продължение на мисията за охрана на въздушното пространство на България от НАТО.

http://

Подобни статии

Top