Древна находка се появи в храм „Света Богородица-Успение“ в Асеновград (СНИМКИ и ВИДЕО)

Появи се антична колона в църквата

Древна антична колона откриха в храм „Света Богородица-Успение“ в Асеновград. Ценната археологическа архитектура се появила при ремонта на църквата.

Находката е била скрита под дървен под, дебел около 30 сантиметра.  При ремонта на храма подиумът, върху който се поставят тронове за сядане, трябвало да бъде подменен. Именно тогава майсторите се натъкнали на древния архитектурен елемент.

„Докато разкривахме дървения под пред нас излезе четириъгълният фундамент, върху който е изсечена колоната. Тя най-вероятно е служила за поддържане на тавана на църквата“, обясни протойерей Никола Янев, енорийски свещеник и председател на храма. Според него колоната  датира от времето на построяването на храма още през 10 -11 век.

„Най-вероятно става дума за база от колона, строена още през Античноста. При навлизане на християнството по нашите земи е било практика антични елементи да се вграждат в християнските храмове“, обясни Иван Дуков, директор на Историческия музей в Асеновград.

Според него не е изключено храмът да е бил построен върху старо езическо светилище. Затова тепърва екип от специалисти трябва да направи обследване на ценния атрефакт, категоричен е Дуков.

 

Тази година църквата ще посрещне храмовия си празник напълно обновена.

1 2

Подобни статии

Top
Към лентата с инструменти