Духът на Съединението в думи и кадри от Пловдив днес (ГАЛЕРИЯ) - DC news

Духът на Съединението в думи и кадри от Пловдив днес (ГАЛЕРИЯ)

Кулминацията на тържествата ще бъде от 20,30 часа на площад „Съединение“, когато е тържествената заря-проверка

В днешно време трябва да се поучим от делото на предците ни, когато са се обединили, въпреки желанието на Великите сили. Трябва да следваме техния пример, защото българите, когато сме заедно, независимо от каузата, сме успявали.

Това заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров след тържествения молебен в катедралния храм „Света Богородица“, отслужен от негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод 135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия. На празничната служба в най-голямата църква в града под тепетата присъстваха народни представители, областният управител Дани Каназирева, генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване на специалните операции, председателят на Общинския съвет Александър Държиков, заместник-кметове, кметове на райони, общински съветници и много граждани.

Кметът на Пловдив се обръща към пловдивчани в най-пловдивския ден от българската история – 6 септември

Всяка година на този ден произнасяме патетични слова за значението на Съединението, а като че ли не сме разбрали значението на единството. Затова отправяме молитва към Бога, който е благоволил и благословил нашия благочестив народ да живее в свобода, да намери единството на духа чрез връзките на мира, да живеем в единомислие на основата на вярата, на християнските добродетели в правда, в мир, в благоденствие, в единство„, обърна се към присъстващите в храма митрополит Николай.

По-късно в знак на уважение официалните гости поднесоха венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина и пред паметната плоча на майор Райчо Николов на пл. „Римски стадион“, където слово произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

Честването продължиха с празничен концерт-спектакъл на Фолклорен танцов ансамбъл „Дилянка“, от 18 часа на на площад „Стефан Стамболов пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на изпълнението на група „Мистик“.

Вижте кадри от днешния празник в Пловдив: 

Припомняме програмата до края на деня:

От 19,00 – 19,40 часа на площад „Централен“ пред Военния клуб комитет „Родолюбие“ ше проведе традиционната възстановка на събитията от 6 септември 1885 година.

Кулминацията на тържествата ще бъде от 20,30 часа на площад „Съединение“, където е организирана тържествена заря-проверка.

!Всичко, което пловдивчани трябва да знаят за празника – четете ТУК!

Снимки: Община Пловдив 

Подобни статии

Top