Духът на Япония превзе Пловдив с уникален спектакъл

Инструментите, които зрителите видяха по време на представлението, са забележителни и характерни за японската традиционна музика. Кото (струнен инструмент) и шакухачи (бамбукова флейта) се изработват с японски антропологични характеристики от около 1200 години, а шамисен (ръчен струнен инструмент) има около 400-годишна история. Особено в епохата на Едо (1603-1868) много блестящи музиканти са посветили живота си, за да направят тези инструменти фантастични.

Днес, 17 ноември, от 11.00 часа на откритата сцена пред Община Пловдив пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на японското музикално и танцово изкуство на специално даден за тях едночасов концерт.
……………………….

*Танцът Ураджа (демони)

е представление, кръстено на местната стара приказка, която се нарича „Момотаро“ (Прасковеното момче). Момотаро идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Момотаро е един от най – популярните герои в Япония.

По време на Втората световна война е използван с пропагандни цели. Той е символ на борбата за справедлива кауза. Скулптура именно на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година  по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително символно, че  Пловдив получи такъв.

Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с нас българите.

Момотаро е символ на гражданите на Окаяма и танцувайки на сцената, артистите ще разкажат за духа на древния град. Всичко това, придружено от характерен грим, елегантните и възхитителни дрехи, както и невероятното танцовото изпълнение, определено ще очароват публиката.

1 2 3

Подобни статии

Top