Духовни маршрути в Пловдив“ повежда пловдивчани в историческото минало на Цар-Симеонова градина

Сборният пункт е под часовника на Централна поща 

Издателство „Летера“ има удоволствието да покани пловдивчани и гости на града на следващия маршрут, който ще се проведе в рамките на проект „Духовни маршрути в Пловдив 2021“.

Проектът е финансиран от Община Пловдив по Компонент 1 „Фестивали и значими събития“ и е част от Културния календар на Общината.

Маршрут: Цар-Симеонова градина

03.07.2021 г., 10:30 ч., събота

Сборен пункт: под часовника на Централна поща

Разходка в Цар-Симеоновата градина – Първото българско земеделско-промишлено изложение през 1891 г.; Паметникът на големия паркостроител Люсиен Шевалас w Езерото с фонтаните w Алеята на възрожденците с паметниците на Христо Ботев, Георги Раковски, Васил Петлешков и др. w Градината на Гроздовия пазар с паметника на Йосиф Шнитер

Водач: д-р Стефан Шивачев, историк, от 25 г. е директор на РИМ – Пловдив, автор е на публикации за историята на Пловдивския край, ръководител на международни и национални проекти

Маршрутът включва няколко теми:

1. Първото българско земеделско-промишлено изложение. През 1891 г. българското правителство взема решение за организиране на Международно изложение, което да покаже успехите на млада България в стопанския живот и индустриална Европа, като път на бъдещото развитие на страната. Само за една година на терена на старото турско гробище „Шехедлик“ южно от Сахат тепе в Пловдив е създаден от паркостроителя Люсиен Шевалас чудесен парк, в който са построени близо 30 павилиона. Въпреки скептицизма на балканските ни съседи Изложението се превръща в триумф на страната и от 15 август 1892 г. до 30 октомври 1892 г. е посетено от над 180 000 души. Изложението начертава пътя на новото индустриално развитие на страната.

2. Няколко дни след изложението с указ на княз Фердинанд градината на изложението е наименована „Цар Симеон“ и подарена на пловдивчани с едничкото условие да се грижат за нея и да я поддържат като най-красивия парк в страната. Вече близо 130 години наистина това е гордостта на Пловдив и един от най-красивите примери на парково изкуство в България. Историята на езерото в градината „Цар Симеон“.

1 2

Подобни статии

Top