Два финала и две пети места за България на Световната купа по гребане

Деси Георгиева спечели репешажа и отново изпревари Екатерина Карстен, Кристиан Василев също на финал след шоу в полуфинала си

Класиране за два финала и две пети места завоюваха българите във втория ден на Световната купа по гребане в Пловдив.

Десислава Георгиева спечели категорично репешажа в женския скиф и в 13:07 часа в неделя ще гребе на финал. До битката за медалите достигна и легендарната двукратна олимпийска шампионка Екатерина Карстен, която е на почти 47 години. Беларускинята завърши втора, а другата българка в дисциплината – 19-годишната Мадлен Маркова, остана четвърта и ще участва във финал „Б“.

„Нещата се развиха нормално. В добра форма съм и нямам проблеми. Надявам се да продължа така и през есента да спечеля квота за Токио“, заяви Георгиева.

Много силен полуфинал в мъжкия скиф направи Кристиан Василев, който намери място във финал „А“ след второ място в гонката си, изпреварвайки в последните метри състезаващия се за Азербайджан българин Александър Александров. Победител в серията стана олимпийският вицешампион от Рио де Жанейро Дамир Мартин от Хърватия. Финалът в мъжкия скиф е от 13.24 часа в неделя.

„Гонката беше удоволствие за мен. Смятам, че направихме добро шоу с Александър Александров и се надявам да постигна нещо повече на финала“, каза Василев.

Във финал „Б“ ще участва двойката скул Станимир Халаджов и Рангел Кацарски, които завършиха шести в своя репешаж.

Лазар Пенев, който вчера спечели предварителната си серия, завърши на пета позиция във финала на мъжкия скиф лека категория. Победител стана Петер Галамбош от Унгария, изпреварил Милош Янковски (Полша) и Лука Радонич (Хърватия).

В същата дисциплина при жените, където имаше директен финал, Антоанета Караиванова завърши на пета позиция с 8:14.890 минути. Златото спечели Альона Фурман от Беларус със 7:36.480 пред Въни Хуан (Китай) и Кения Лечуга Аланис (Мексико).

Подобни статии

Top