Два нови труса от над 4 по Рихтер в Хърватия - DC news

Два нови труса от над 4 по Рихтер в Хърватия

Последният е бил тази сутрин в 8:15 ч. българско време

Серия от вторични трусове разтресоха Хърватия след силното земетресение вчера. Спасителните операции продължиха през цялата нощ. Според сеизмолозите така наречените афтършокове ще продължат. Според Европейския сеизмологичен център единият от трусовете е бил в 8:06 ч., а другият, в 8.15 ч. българско време, с магнитуд съответно 4,8 и 4,6 по Рихтер.

Поне седем души са загиналите при труса с магнитуд от 6,4 по Рихтер, който удари между градовете Сисак и Петриня вчера по обяд. Епицентърът е бил на 46 км югоизточно от столицата на страната Загреб. Трусът беше усетен в Белград и югоизточните райони на Австрия, Италия и Словения. Експлоатацията на словенската атомна електроцентрала “Кршко” беше временно преустановена.

Десетки са ранените и настанените в болница. 300 военни пристигнаха в разрушените градове, за да помагат за възстановяване на щетите.

Сред загиналите са 12-годишно момиченце и шестима мъже. Други шестима души са получили сериозни наранявания, а 20 – по-леки.

Разрушенията са огромни, много сгради са напълно унищожени. Премиерът на страната Андрей Пленкович пристигна спешно в района на епицентъра. Той заяви, че се надява броят на починалите да е възможно най-малък. Министър-председателят поясни, че по-голямата част от Петриня е червена зона, което означава, че повечето сгради са неизползваеми.

Посолството ни на място се е свързало с българин в епицентъра, който е добре и с относително малки материални щети по имуществото си.

Вторичните трусове продължават, като след разрушителното земетресение вчера тези над 4 по Рихтер са били общо три.

Източник: bTV и NOVA
Снимки: БГНЕС

Подобни статии

Top