Два пловдивски квартала ставата арена на проекта „Усещане за град“

Специални артистични разходки, които доближават изкуството до жителите на крайните квартали на

Пловдив ще се проведе в жилищните райони „Тракия“ и „Прослав“.  Събитието е част от проекта „Усещане за град“ към програмата на Пловдив – Европейска столица на културата и се организира от Българския фонд на жените.

„Усещане за град“ се основава върху идеята за града като сигурно и инклузивно място, в което всички хора, особено жени и момичета, деца, както и уязвими групи като ромската общност и хората с увреждания, живеят свободно и сигурно, а тяхната неприкосновеност е гарантирана от градската среда като основно човешко право.

„Усещане за град“ се основава на разбирането, че културните и творчески индустрии (в частност изкуството) могат да предложат идеи за подобряване качеството на живота на гражданите и че изкуството може да бъде инструмент за изграждането на по-стабилни общности.

Местата на срещите са:

15 ч. – Прослав, НЧ „Н. Й. Вапцаров-1928 г“, ул. „Елин Пелин“ 32

17 ч. – ж.р. Тракия, паметника на Хан Крум (ул. „Съединение“)

18 ч. – парк „Лаута“, срещу Пирамидата

Осем художнички с различна националност, интерес и подход ще осмислят публичните пространства на базата на предварително зададен документален анализ.

Тази своеобразна социална критика се основава на допитване до жителите на двата квартала, които участваха активно в процеса на преосмисляне на града чрез „изследователски разходки“.

1 2 3

Подобни статии

Top